Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Duborez
  • 08.04.2023. 10:30
  • Nišavski okrug, Donji Barbeš

Od komada drveta do umetničkog dela

Blagoje Blagojević je jedan od malobrojnih duborezaca na jugu Srbije, a svakako je najstariji među njima. Prvi je put uzeo u ruke noževe i čekić kada je u gomili uglja koji je kupio pronašao lep komad drveta.

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 131
  • 37
  • 0

Ono što je za druge običan komad drveta, za 84-godišnjeg Blagoja Blagojevića iz Niša mogu da budu sirene, majka sa decom, starac sa lulom, grb Srbije ili ikona. Blagojević je jedan od malobrojnih duborezaca na jugu Srbije, a svakako je najstariji među njima. Duborezom kao hobijem bavi se više od četiri decenije i to uglavnom "za svoju dušu".

Prvi je put uzeo u ruke noževe i čekić kada je u gomili uglja koji je kupio pronašao lep komad drveta.

"Od tog drveta napravio sam afričku masku, po ugledu na masku koju je nedavno pre toga jedan moj rođak doneo sa putovanja. Video sam da mi rezbarenje ide od ruke, pa sam se onda ohrabrio da uradim i skulpturu majke sa decom", rekao je Blagojević.

"Cake" pokupio i od samoukog komšije

On je kazao da je prve radove završio sam, bez ičije pomoći, a kasnije je dosta toga naučio od starijeg komšije koji je, kao i on, bio samouk, ali se dugo bavio duborezom i imao veliko iskustvo.

"Drvo nije teško da se rezbari, samo je potrebno da imate oštre noževe i dobar vid, a ja poslednjih godina slabije vidim i to mi predstavlja problem kada privodim kraju neki rad. Nisu problem grubi potezi, već oni najfiniji na kraju", objašnjava naš sagovornik.

Za rezbarenje su potrebni oštri noževi i dobar vid

Prema njegovim rečima, za duborez sada uglavnom koristi drvo lipe zato što može da traje decenijama bez ikakvih promena i oštećenja, a svojevremeno je rezbario i neke komade egzotičnog drveća poput johe.

"Za rad koristim 20-ak različitih vrsta noževa. Sve sam ih napravio sam zato što sam automehaničar po struci. Kada sednem da radim, najbitnije mi je da imam inspiraciju i da imam oštar nož u rukama", istakao je Blagojević.

Klesao i kamen

Osim duborezom, naš sagovornik se dugi niz godina bavio i klesanjem kamena, ali je to skoro potpuno prestao nakon što se posle penzionisanja preselio u selo Donji Barbeš.

"U ovom kraju nema dobrog kamena za klesanje. Možda sam samo par komada našao pored Južne Morave koje sam mogao da iskoristim za pravljenje skulptura. Kamen je ovde dobar samo za građevinske radove", izjavio je ovaj duborezac.

Imao je samostalnu izložbu sa 70-ak radova

Naš sagovornik kaže da ni sam ne zna koliko je duboreza do sada uradio, niti koliko je skulptura od kamena napravio. U niškom Domu Vojske imao je samostalnu izložbu sa 70-ak radova, a više puta je učestvovao na zajedničkim izložbama umetnika amatera iz tog grada.

Njegova dva sina, kako kaže, nasledili su njegov dar za umetnost, ali jedan od njih nije zainteresovan da se bavi duborezom, dok drugi uradi ponešto, ali više voli da pravi noževe, sekire i druge alate.


Foto prilog


Tagovi

Blagoje Blagojević Duborezac Duborez Drvo lipe Drvo johe Klesanje kamena Izložba


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)