Evo nekoliko koraka koje je potrebno napraviti kako bi osigurali da plodovi do kraja sezone budu što kvalitetniji
Avgust je mjesec kada paradajz i paprike uglavnom ulaze u završnu fazu svog plodonošenja. Iako se čini da je glavnina posla iza nas, upravo sada možemo učiniti nekoliko važnih koraka kako bismo produžili berbu i osigurali da plodovi do kraja sezone budu što kvalitetniji.
Prvi korak koji je potrebno raditi je uklanjanje donjih listova paradajza, posebno onih koji su požutjeli ili dodiruju tlo. Na taj način poboljšavamo prozračnost biljke i smanjujemo rizik od bolesti. Kod paradajza je u ovom mjesecu poželjno provesti uklanjanje vršnih izdanaka. Time biljka svoju energiju usmjerava na sazrijevanje već postojećih plodova, umjesto na stvaranje novih cvjetova koji neće stići dozijeti do kraja sezone.
Papriku, s druge strane, nije potrebno drastično orezivati već je dovoljno ukloniti bolesne listove ili preguste izboje.
Prihrana u ovoj fazi treba biti umjerena, ali ciljano usmjerena. Najbolji izbor su tekuća gnojiva s većim udjelom kalija, jer upravo taj element doprinosi boljem sazrijevanju i boji plodova. Pepeo od drva, ako ga koristimo u malim količinama, može biti prirodni izvor kalija (mlado drvo kao reznice ostale nakon obrezivanja imati će veći sadržaj kalija od starih grana). S azotom u ovom razdoblju valja biti oprezan, jer on potiče rast lišća na uštrb plodova.
Ovaj mjesec, kao i prethodni, nosi pojačani rizik od bolesti. Paradajz je najosjetljiviji na plamenjaču i sivu plijesan, a paprike na lisne uši i crvenu paukovu grinju. I smrdibube u mnogim vrtovima prave štetu. Umjesto teških hemijskih sredstava, hobi vrtlari mogu posegnuti za blagim, ekološkim pripravcima. Čaj od preslice ili otopina mlijeka razrijeđenog vodom mogu pomoći u prevenciji gljivičnih bolesti na paradajzu, dok se kod paprike dobre rezultate postiže otopinom blagoga sapuna ili neem uljem protiv nametnika.
Zalijevanje također igra ključnu ulogu. Najbolje ga je obavljati rano ujutro, izravno pri dnu biljke, kako bi listovi ostali suhi. Time se smanjuje rizik od razvoja bolesti. Kod paradajza posebno treba paziti da nema naglih promjena u količini vode, jer to može uzrokovati pucanje plodova što je česta pojava u kasnom ljetu.
U kojoj su fazi Vaše biljke, kako ih njegujete? Pišite nam u komentarima ispod teksta!
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica