Sezona berbe je u toku, a mještani Janja traže ozbiljnog otkupljivača.
U selu Janj kod Šipova, porodice tradicionalno sakupljaju smrekove bobe, poznate i kao kleka, u netaknutoj prirodi svojih sela. Ovaj vrijedan plod, Danijela Prole sa svojim roditeljima ručno bere i pažljivo sortira, čime osiguravaju visok kvalitet te očuvanje okusa i aromatičnih svojstava bobica.
"Ručno beremo, neki ljudi sijeku, ali mi ne. Idemo nekoliko puta sedmično u berbu, zavisno od vremena i drugih obaveza drugih. Ovo nije nimalo lak posao", kaže nam Danijela.
Nakon berbe bobice se spremaju za prodaju, a priprema uključuje čišćenje od iglica i pažljivo sortiranje, tako da ih otkupljivači dobiju spremne za dalju preradu, bez primjesa.
"U ponudi sada imamo oko 500 kilograma, i dalje stoji sa iglicama jer je to čuva da se ne bi previše osušila. Kada nađemo otkupljivača, očistimo sve za dan-dva," dodaje naša sagovornica.
Sezona berbe traje od početka avgusta do sredine septembra, a godišnje uberu i preko tone smrekove bobe.
Danijela nam priča da u berbu idu i drugi mještani, a trenutno su u potrazi za ozbiljnim otkupljivačem – udruženim snagama mogu ponuditi i više od tone. Lokalni otkupljivači ove godine nude niske cijene.
"Prošle godine su nam davali cijenu od 6 KM za prvu turu, a kasnije je bila 7 KM. Ove godine su ponudili nisku cijenu, od 3,5 do 4,5 KM maksimalno što je nama neprihvatljivo", objašnjava Danijela.
Zainteresovani otkupljivači mogu se javiti na broj telefona +38766938929 ili e-mailom: proledaniela@gmail.com.
Smrekova boba ima višestruku upotrebu, kako u tradicionalnoj, tako i u modernoj primjeni. Tradicionalno se koristi za pripremu čajeva koji pomažu kod prehlade, kašlja i problema s disajnim putevima, a zahvaljujući eteričnim uljima i antioksidansima, djeluje protuupalno i jača imunitet.
Osim u ljekovite svrhe, bobice se koriste u domaćim rakijama i likerima, dodaju u džemove ili se suše za aromatične začine. U nekim krajevima služe i za dekoraciju ili u aromaterapiji, donoseći miris šume u dom.
Tagovi
Autorica