Počelo je dozrijevanje paradajza u vrtu. Ukoliko imate domaće sorte, možete izvaditi i sačuvati sjeme, a uz optimalne uslove čuvati ga možete i nekoliko godina
Paradajz je jedna od najčešće uzgajanih vrtnih kultura, a uz malo truda moguće je iz sezone u sezonu čuvati vlastito sjeme, što je isplativo i održivo. Ukoliko ste odlučili sami sakupiti i čuvati ga za iduću sezonu, nekoliko je koraka koje je potrebno pratiti.
Za skupljanje sjemena birajte potpuno zrele, zdrave i neoštećene plodove s najboljih biljaka. Idealno je koristiti domaće sorte jer samo one daju stabilno sjeme. Hibridi (oznaka F1) nisu preporučljivi jer sjeme ne zadržava osobine matične biljke.
Ako želite očuvati čistu, izvornu vrstu, nemojte skupa sijati više vrsti paradajza, nego ih prostorno odvojite.
Sjeme se uzima samo s potpuno zrelih plodova, nikako nezrelih. "Ne uzimam nikada prve plodove koji su sazreli već one sa sredine biljke koji su krupniji", rekao nam je Mario Bilić koji svake godine suši vlastito sjeme. Plodove prerežite na pola i žlicom izvadite sjeme zajedno sa želatinoznom tekućinom. Sjeme stavite u čašu ili staklenku i dodajte malo vode - dovoljno da prekrije sadržaj. Ostavite da fermentira dva do tri dana na sobnoj temperaturi.
Staklenku treba otvoriti barem jednom dnevno da bi se ispustili plinovi. Ovaj proces može trajati od tri do sedam dana. Na kraju fermentacije dodati tri puta veću količinu vode, protresti i pustite da odstoji sat vremena. Izbaci se pulpa i kašasta voda, doda se još vode, opet protrese i pusti da se slegne sjeme.
Tijekom fermentacije razgrađuje se želatinozna ovojnica koja okružuje sjeme, a ujedno se eliminiraju neke bolesti. Na površini će se pojaviti bijela pjenasta prevlaka - to je normalno. Nakon toga dana, sjeme procijedite kroz sito i dobro isperite pod mlazom vode.
Sjeme možete i odmah isprati u cjedilu pod mlazom vode, bez postupka fermentacije što je brži i jednostavniji način.
Oprano sjeme rasporedite u tankom sloju na papir za pečenje, tanjur ili mrežastu podlogu. Osušite ga na toplom i prozračnom mjestu, ali ne na direktnom suncu. Povremeno promiješajte sjeme kako bi se ravnomjerno osušilo i spriječilo sljepljivanje.
Kad je sjeme potpuno suho, spremite ga u papirnate vrećice ili male staklene posude s poklopcem. Obavezno označite sortu i datum. Čuvajte ga na suhom, hladnom i tamnom mjestu. Pazite da ne povuče vlagu jer bi moglo strunuti i izgubiti klijavost. U ovim uslovima možete sjeme čuvati i nekoliko godina.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica