Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hleb
  • 04.12.2022. 16:30

Kako umesiti hleb - evo najjednostavnijeg recepta

Dosta vam je skupog i lošeg kupovnog hleba? Odvojite tri minute života i pripremite testo od kojeg ćete dobiti hleb kakvog su nam bake pekle.

Foto: Leticija Hrenković
  • 739
  • 64
  • 0

Odustala sam od kupovnog hleba. Sve je skuplji i lošiji, a ujutro kupljen - uveče bude suv k'o opanak. To me nateralo da pretražim recepte i sama se oprobam u pečenju. 

Ako mogu ja, mogu svi!

Oduvek imam fobiju od testa i njegovog dizanja, jer treba paziti na spoljnu temperaturu, istiskivati vazduh iz smese, razvlačiti gluten i šta-ja-znam još. Totalni sam antitalent i svaki pokušaj da ispečem nešto sa kvascem redovno se završi neslavno. Ipak, ima nade za mene...

Otkrila sam sjajan recept, koji je od mene preko noći stvorio instant zvezdu - pekarku kojoj se dive svi članovi porodice.

Kako da napravite pravi domaći hleb iz furune od pravljenog kvasca?

Ako mogu ja, mogu svi. Zato sa vama delim saznanje da od pet sastojaka koje uvek imate kući, u tri minuta pripreme možete dobiti - hleb iz detinjstva!

Za sve vas koji ste već preskočili na kraj teksta gde su sastojci i količine, ovo sledeće je bitno da pročitate.

Uveče za ujutru

Pre nego što odete na spavanje, uzmite plastičnu posudu u kojoj kašikom zamešate brašno, kvasac i so. U te supe sastojke dodajte vodu i ulje, mešajući sve to kašikom jedan minut. Smesa će izgledati bezveze, ali budite bez brige. Prekrijte smesu (ne posudu) prozirnom folijom i ostavite u frižideru preko noći da naraste. Laku noć.

Kad se probudite, izvadite testo iz hladnjaka i u pećnicu stavite (praznu) vatrostalnu posudu s poklopcem. Upalite rernu na 230 stepeni i kad postigne traženu temperaturu, izvadite vatrostalnu posudu iz rerne i u nju izlijte testo iz plastične posude, pa poklopite.

Pecite 55 minuta na 200 stepeni. Izvadite hleb iz posude na rešetku i pokrijte ga kuhinjskom krpom, nek se malo ohladi.

Ima li išta lepše od mirisa vrućeg hleba koji se prožima kuhinjom? Ima, rekao bi moj otac, miris vruće jagnjetine, ali to je priča za neki drugi recept.

Pecite 55 minuta na 200 stepeni

I sutradan dobar

Sastojci i količine za hleb iz djetinjstva:

  • 450 grama brašna (kakvog god želite)
  • sedam grama suvog kvasca (jedna kesica)
  • dve kašičice soli
  • dve kašike ulja (maslinovog, po mogućnosti)
  • 350 ml hladne vode

Ukratko, ovaj hleb je toliko dobar da, kod nas kući, često iščezne već za doručak. Ako nekim slučajem preživi taj dan i sutradan je odličan. Prijatno!


Tagovi

Domaći hleb Recept Jednostavno Kako Instant zvezda


Autorka

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistar politikologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj