Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konzerviranje hrena
  • 13.01.2025. 07:30

Kako ukiseliti hren za duže čuvanje?

Kako bi vam uvijek bio pri ruci, hren možete naribati, ukiseliti i držati u frižideru. Po potrebi okus možete i razblažiti. Evo kako

Kako ukiseliti hren za duže čuvanje?
Foto: Maja Celing Celić
  • 133
  • 20
  • 0

Hren (Armoracia rusticana) je povrće koje pripada porodici kupusnjača, a njegovo je porijeklo istočna Evropa. Osim što je vrlo ukusan, odličan je saveznik u borbi protiv prehlada, kod problema s disajnim putevima ili probavom. 

Bogat je vitaminom C te se smatra prirodnim antibiotikom jer ima antibakterijska svojstva. Ovo su samo neke od dobrobiti namirnice koju mnogi od nas imaju u kutku svoga vrta. 

Kako čuvati hren?

Upravo je sada pravo vrijeme da posegnete za njim. Nakon vađenja iz zemlje, korijen možete držati u frižideru gdje će u plastičnoj kesi ili kutiji zadržati svojstva 2 do 3 sedmice. Samo ga očistite od zemlje, nemojte ga prati. Također, možete ga držati u pijesku ili pak naribati te spremiti u zamrzivač. 

No, kako bi uvijek bio spreman za konzumaciju, najjednostavnije ga je ukiseliti u ocatu te čuvati u frižideru gdje će potrajati nekoliko mjeseci. Osim ako ga prije ne pojedete. 

Recept za ukiseljeni hren

Za 200 grama očišćenog hrena bit će vam potrebno 200 ml jabučnog ocata, 100 ml vode, kašika šećera te kašika soli.

Količina dovoljna za teglicu od 330 ml

Pomiješajte ocat, vodu, šećer i sol te dobro promiješajte da se šećer i so otope. 

Naribajte ga na sitni ribež. Pritom pazite jer ribanjem otpušta eterična ulja i prilično "grize" za oči. Otvorite prozor, imajte pri ruci maramicu ili zaštitite nos i usta maskom. Ribanje je odličan način da pročistite sve disajne puteve.

Nariban odmah stavite u staklenu teglu te prelijte pripremljenom tekućinom jer stajanjem dobiva tamnu boju. 

Ovako ukiseljen zadržat će C vitamin i ljutinu koju mu daju eterična ulja, a u frižideru će potrajati i do 6 mjeseci

Ribanje je pravi izazov

Ljući ili blaži? 

Služi se uz pečenja, jaja i općenito kaloričnija jela.

Ako želite jači okus, smanjite količinu vode (npr. na 50 ml). No, ako želite ipak blaži, zagrijte mješavinu ocata, vode, šećera i soli do točke ključanja, prelijte po naribanom hrenu te spremite u frižider kada se ohladi. 

Kako ga vi najradije pripremate i uz što jedete? 

Također, ljutinu možete razblažiti vrhnjem ili majonezom kod serviranja. 

Prijatno! 


Povezana biljna vrsta

Hren

Hren

Engleski naziv: Horse radish | Latinski naziv: Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Schreb.

Hren je višegodišnja biljka i uzgaja se zbog zadebljalog podanka (rizoma), a jednogodišnji izboji podanka koriste se za reprodukciju (razmnožavanje). Iz podanka se razvije... Više [+]

Tagovi

Hren Čuvanje hrena Recept za hren Ukiseljeni hren Korijen hrena Dobrobit hrena C vitamin


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.