Kako bi vam uvijek bio pri ruci, hren možete naribati, ukiseliti i držati u frižideru. Po potrebi okus možete i razblažiti. Evo kako
Hren (Armoracia rusticana) je povrće koje pripada porodici kupusnjača, a njegovo je porijeklo istočna Evropa. Osim što je vrlo ukusan, odličan je saveznik u borbi protiv prehlada, kod problema s disajnim putevima ili probavom.
Bogat je vitaminom C te se smatra prirodnim antibiotikom jer ima antibakterijska svojstva. Ovo su samo neke od dobrobiti namirnice koju mnogi od nas imaju u kutku svoga vrta.
Upravo je sada pravo vrijeme da posegnete za njim. Nakon vađenja iz zemlje, korijen možete držati u frižideru gdje će u plastičnoj kesi ili kutiji zadržati svojstva 2 do 3 sedmice. Samo ga očistite od zemlje, nemojte ga prati. Također, možete ga držati u pijesku ili pak naribati te spremiti u zamrzivač.
No, kako bi uvijek bio spreman za konzumaciju, najjednostavnije ga je ukiseliti u ocatu te čuvati u frižideru gdje će potrajati nekoliko mjeseci. Osim ako ga prije ne pojedete.
Za 200 grama očišćenog hrena bit će vam potrebno 200 ml jabučnog ocata, 100 ml vode, kašika šećera te kašika soli.
Pomiješajte ocat, vodu, šećer i sol te dobro promiješajte da se šećer i so otope.
Naribajte ga na sitni ribež. Pritom pazite jer ribanjem otpušta eterična ulja i prilično "grize" za oči. Otvorite prozor, imajte pri ruci maramicu ili zaštitite nos i usta maskom. Ribanje je odličan način da pročistite sve disajne puteve.
Nariban odmah stavite u staklenu teglu te prelijte pripremljenom tekućinom jer stajanjem dobiva tamnu boju.
Ovako ukiseljen zadržat će C vitamin i ljutinu koju mu daju eterična ulja, a u frižideru će potrajati i do 6 mjeseci.
Služi se uz pečenja, jaja i općenito kaloričnija jela.
Ako želite jači okus, smanjite količinu vode (npr. na 50 ml). No, ako želite ipak blaži, zagrijte mješavinu ocata, vode, šećera i soli do točke ključanja, prelijte po naribanom hrenu te spremite u frižider kada se ohladi.
Kako ga vi najradije pripremate i uz što jedete?
Također, ljutinu možete razblažiti vrhnjem ili majonezom kod serviranja.
Prijatno!
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica