Pretraga tekstova
Riječ gomboce potiče iz mađarskog jezika i znači - loptice. Postoje razne varijante kako mogu da se naprave.
Za mnoge dileme nema kako napraviti ovaj slatkiš mađarskog porijekla, a riječ gomboce znači - loptice, prenosi zrenjaninski.com.
Ko se drži tradicije, a obično su izvorne i najukusnije, prvo će obariti krompir u tek malo posoljenoj vodi. Kad se krompir skuha i prohladi, onda ga valja dobro izgnječiti i u tu smjesu dodati brašno. Kod dodavanja brašna poznat će se ruka iskusne domaćice.
Dobijena smjesa se razvalja, isiječe na kvadrate, pa se u sredinu stavi cijela šljiva ili polovina, malo pošećerena. Oblikuje se u lopticu, ili gombocu, i stavi u vodu koja ključa. Važno je da se ne stavi mnogo gomboca na kuhanje, jer se onda slijepe.
Kad isplivaju na površinu i još se malo kuhaju, izvaditi ih i uvaljati u smjesu napravljenu od šećera i uprženih prezli.
Naravno, može i skraćenim postupkom, pa ih neko pravi od pirea, domaćeg ili kupovnog, a neko od parenog tijesta - kao za princes krofne. Također, u sastav tijesta može se staviti i jedno jaje, da veže masu, zatim margarin ili mast.
Postoje varijante da se umjesto cijelih šljiva (bez koštice) stavi pekmez od šljiva, a u tom maniru i pekmez od kajsija i malina i drugog voća po želji.
I to su gomboce. Malo drugačije, ali ipak gomboce.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Gomboce Knedle sa šljivama Krompir Brašno Šljive Recept
Autorica
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Strna žita...foto: Bojan K.