Reč gomboce potiče iz mađarskog jezika i znači - loptice. Postoje razne varijante kako mogu da se naprave.
Za mnoge dileme nema kako napraviti ovaj slatkiš mađarskog porekla, a reč gomboce znači - loptice, prenosi zrenjaninski.com.
Ko se drži tradicije, a obično su izvorne i najukusnije, prvo će obariti krompir u tek malo posoljenoj vodi. Kad se krompir skuva i prohladi, onda ga valja dobro izgnječiti i u tu smesu dodati brašno. Kod dodavanja brašna poznaće se ruka iskusne domaćice.
Dobijena smesa se razvalja, iseče na kvadrate, pa se u sredinu stavi cela šljiva ili polovina, malo pošećerena. Oblikuje se u lopticu, ili gombocu, i stavi u vodu koja ključa. Važno je da se ne stavi mnogo gomboca na kuvanje, jer se onda slepe.
Kad isplivaju na površinu i još se malo kuvaju, izvaditi ih i uvaljati u smesu napravljenu od šećera i uprženih prezli.
Naravno, može i skraćenim postupkom, pa ih neko pravi od pirea, domaćeg ili kupovnog, a neko od parenog testa - kao za princes krofne. Takođe, u sastav testa može se staviti i jedno jaje, da veže masu, zatim margarin ili mast.
Postoje varijante da se umesto celih šljiva (bez koštice) stavi pekmez od šljiva, a u tom maniru i pekmez od kajsija i malina i drugog voća po želji.
I to su gomboce. Malo drugačije, ali ipak gomboce.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka