Pretraga tekstova
Vlaga i temperatura su presudni faktori za sušenje, ali i za čuvanje omiljene zimske grickalice ili sjemenke za iduću sjetvenu sezonu
Postoje razni načini primjene bundeva, a njihove sjemenke su cijenjene u gastronomiji i narodnoj medicini. Omiljene zimske grickalice se vade iz ploda, očiste, operu od pulpe i žilica. Nakon toga ih je potrebno osušiti.
Ovaj postupak se provodi i u slučaju kad želimo sačuvati sjeme određenih sorti.
Nakon pranja ostavite da se ocijede u cjedilu, a zatim ih rasporedite u tankom sloju na ubruse ili krpe i ostavite da se okapa suvišna voda sa površine sjemenki koje mogu biti gole ili u ljusci.
Prirodan način podrazumijeva da ih rasporedimo po ravnoj površini, da se ne dodiruju. Sušimo na prohladnom, suhom mjestu sa dobrom cirkulacijom vazduha sljedećih mjesec dana. Povremeno ih promiješajte kako bi se preokrenule i ravnomjerno osušile sa obje strane. Osigurajte suhu sredinu, jer povećana vlaga i slaba cirkulacija vazduha dovode do pojave buđi i truljenja.
Osim toga, možemo ih sušiti u dehidratoru ili pećnici na nižoj temperaturi do 4 h. Okrećite ih da ne zagore. U slučaju da želite sačuvati sjeme za sjetvu najbolje je prirodni način, jer temperatura preko 40 ºC može da umanji klijavost.
Vlaga i temperatura su ključni faktori čuvanja. Povećana vlaga dovodi do brzog propadanja. Na suhom i hladnom se mogu čuvati do godinu dana. Mogu se držati i u zatvorenim posudama u frižideru ili drugom hladnom prostoru. Veće količine se pakuju u papirnate vreće ili kartonske kutije.
Možete ih preraditi u kremove, sosove, dodavati u zimnicu ili tostirati. Za tostiranje koristite očišćene ili gole sjemenke koje pečete u pećnici oko 50 minuta na temperaturi od 150ºC. Povremeno promiješajte da ne zagore sa jedne strane.
Tri načina kako ispeći sjemenke bundeve - posebno zdrave za muškarce
U kombinaciji sa sirom dobiva se odličan, zdrav namaz. Samelju se zajedno sa lukom vlascem, uljem, bijelim lukom i biberom te pomiješa sa krem sirom.
A šta ćete vi sa sjemenkama bundeve? Pišite nam u komentarima ispod teksta.
Tagovi
Sjemenke bundeve Sjemenke tikve Tikva golica Čuvanje sjemena bundeve Sušenje sjemena bundeve
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Kad uzmeš los i neprovjeren supstrat , očekuj ovo! Ne štedite na supstratu
P.s. Na kraju se sve moralo presaditi u novi supstrat