Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalna slastica
  • 24.12.2023. 18:00

Kako se pravi churchkhela - gruzijski slatkiš od grožđa i oraha?

Za pripremanje su neophodni koncentrisani svježi sok od grožđa, orasi i brašno

Kako se pravi churchkhela - gruzijski slatkiš od grožđa i oraha?
Foto: Depositphotos/olgamanukyan
370
70
0

Nakon berbe grožđa u Gruziji slijedi pripreme tradicionalnog slatkiša u obliku kobasice, a kojeg nazivaju churchkhela. U ovoj zemlji je uobičajeno da u prodavnicama i na pijacama vidite štapiće ove neobične poslastice.

Samo tri sastojka

Za pripremanje su neophodni koncentrisani svježi sok od grožđa, špaga na koju se vijene orasi i brašno. Pored oraha mogu da se koriste lješnjaci, sušeno voće poput kajsije, šljive, hurme, ananasa ili jabuke te sjemenke bundeve.

Slatki štapići churchkhele doprinose zaslađivanju teške i često začinjene hrane, a predstavlja energetsku grickalicu koju koriste lovci ili putnici tokom putovanja jer je zasitna. Tradicionalno se kupuje za zimske praznike.

Zasitna, energetska grickalica (Depositphotos/olgamanukyan)

Zahtjevno pripremanje

Prvi korak je da orašaste plodove lagano i kratkotrajno proprže u tavi ili preliju vrelom vodom, a zatim ih vijene na špagu koja je dužine do 76 cm. Polovine oraha se stavljaju sa ravnom stranom okrenutom prema gore. Obično za jedan slatkiš treba 25 polovica oraha. Nakon nizanja špaga se zaveže sa donje i gornje strane. Nanizane plodove ostave da se osuše na suncu.

U jednu posudu se stavlja brašno, neki dodaju i manju količinu šećera, a nakon toga i koncetrisani grožđani sok. Sve se dobro izmiješa i dodaje u lonac u kome je već litra soka. Zagrijava se na visokoj temperaturi, a cijelo vrijeme se mora miješati kako bi spriječili da se prerano stegne.

Nanizani plodovi se dodaju u gotovu masu i dobro se potope da od njih bude obložen. Dobro ukuhana masa ne smije da kaplje. Štapići churchkhele se ostavljaju tri do četiri dana da se suše na suncu kako ne bi bili ljepljivi na dodir. Zatim se postupak umakanja u slatku masu i sušenja ponavlja još jednom do dva puta. 

Čuvaju se u drvenim kutijama ili ostave da "sazore" dva do tri mjeseca. Na površini se može pojaviti tanak sloj šećera u prahu.


Tagovi

Tradicionalni slatkiš Gruzijska poslastica Churchkhela Slatkiš od oraha Grožđe i orasi Energetska slastica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Mostaru otvorena prva kušaonica maslinovog ulja u BiH i biti će prva od 12 planiranih kušaonica buduće Ceste maslinovog ulja kroz Hercegovinu. 🫒👏🏻❣️