Ukoliko nema rashladnog uređaja, mlijeko treba staviti u hladnu vodu, ledenu kupku ili barem držati u hladovini do transporta.
Čuvanje tek pomuženog sirovog mlijeka tokom ljeta, kada su temperature visoke, predstavlja ozbiljan higijenski rizik i zahtijeva posebnu pažnju, kako bi se spriječilo kvarenje i razvoj patogenih mikroorganizama.
S tim u vezi Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona izdao je nekoliko savjeta i preporuka, kako pravilno čuvati tek pomuženo mlijeko.
Kako navode, temperature iznad 10 °C, a posebno iznad 20 °C, potiču brzo razmnožavanje bakterija. Već u roku od sat-dva, broj bakterija može se deseterostruko povećati.
"Mlijeko može postati kiselo, pokvareno ili čak opasno po zdravlje, s obzirom na rizik od prisustva Salmonelle, E. coli, Listerije i drugih štetnih mikroorganizama", pojašnjavaju iz Zavoda.
Preporučljivo je ohladiti ga odmah nakon muže. Idealno bi bilo da temperatura mlijeka bude snižena na ispod 4 °C u roku od dva sata. Ukoliko nema rashladnog uređaja, mlijeko treba staviti u hladnu vodu, ledenu kupku ili barem držati u hladovini do transporta.
Vrlo je važno koristiti čistu opremu i imati čiste ruke tokom mužnje. "Kante, posude i svi predmeti koji dolaze u dodir s mlijekom moraju biti dezinfikovani i temeljito čisti kako bi se izbjegla kontaminacija", napominju, dodavši da posude koje se koriste za čuvanje mlijeka treba da budu metalne ili plastične, predviđene za tu namjenu, dobro oprane i prokuhane.
Također, mlijeko treba poklopiti kako bi se spriječilo zagađenje iz okoline.
Vrijeme između mužnje i prerade ili pasterizacije treba biti što kraće. Mlijeko treba držati u zatvorenim, nepropusnim i sterilnim posudama, staklenim ili od inoksa, kako bi se spriječio ulazak prašine, insekata i mikroorganizama.
Iako u frižideru može stajati i do tri dana, preporučuje se da se iskoristi unutar 24 do 48 sati za najbolji kvalitet i sigurnost.
"Ukoliko nije pasterizovano, mlijeko se prije konzumacije mora termički obraditi, odnosno obavezno prokuhati, posebno ako ga piju djeca, starije ili imunološki osjetljive osobe", stoji u preporuci.
U slučajevima kada nije moguće odmah rashladiti mlijeko, na primjer u ruralnim područjima bez struje, preporučuje se korištenje hladne bunarske vode (kanta mlijeka se stavi u vodu), leda u kantama ili prerada mlijeka u proizvode poput sira ili kajmaka, i to u što kraćem roku, idealno unutar dva sata.
Tagovi
Autorica