Pretraga tekstova
Uz pravilno skladištenje, može ga se održati svježim mjesecima.
Luk je nezaobilazna povrtna kultura na našim prostorima, koja se koristi tokom cijele godine. Uz pravilno skladištenje, može ga se održati svježim mjesecima, prenio je mađarski portal 24.hu.
Prije spremanja važno je odabrati zreo luk s tvrdom i suhom ljuskom, bez oštećenja ili znakova plijesni, kako bi se osigurala dugotrajna svježina.
Kada je u pitanju vlastiti uzgojeni, potrebno ga je sušiti 2 do 3 sedmice na suhom i prozračnom mjestu dok mu vanjska ljuska ne otvrdne. No, čak i onaj iz trgovine treba nekoliko dana provjetravati kako bi bio potpuno suh.
Luk je najbolje čuvati na hladnom, suhom i prozračnom mjestu s temperaturom od 4 do 10 °C i niskom vlagom zraka, poput podruma, garaže ili potkrovlja. Previsok nivo vlage, na primjer kao u frižideru, može uzrokovati brže kvarenje.
Kako navode, najprikladnije ga je skladištiti u mrežastim vrećicama koje omogućuju dobru ventilaciju ili pak u papirnatoj ambalaži s probušenim stranama i dnom za slobodan protok zraka. Jedna tradicionalna metoda je i ispletanje vijenaca koji se zatim mogu objesiti na suho i prozračno mjesto.
Čak i najbolje uskladišten luk može početi propadati, kažu, pa ga treba redovno provjeravati. Mekane, pljesnive ili pokvarene glavice treba odmah ukloniti kako bi se spriječilo širenje.
Također, važno ga je čuvati odvojeno od ostalog povrća i voća, posebno krumpira, jer međusobno mogu ubrzati propadanje.
Tagovi
Skladištenje luka Uzgoj luka Povrće Sprječavanje propadanja Lukovice Podrum Garaža
Autor
Više [+]
Magistar novinarstva s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Kad uzmeš los i neprovjeren supstrat , očekuj ovo! Ne štedite na supstratu
P.s. Na kraju se sve moralo presaditi u novi supstrat