Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Recept za orahovac
  • 18.06.2023. 07:30

Kako napraviti liker od zelenih oraha?

Ukusno i zdravo piće koje možemo pripremiti sve dok ima zelenih plodova. Donosimo vam dva načina pripreme

Kako napraviti liker od zelenih oraha?
Foto: Depositphotos/phb.cz
  • 18.418
  • 954
  • 0

Zeleni orasi se odlikuju izuzetno korisnim i ljekovitim svojstvima. Od davnina su našli svoju primjenu u narodnoj medicini, a najviše su cijenjeni mladi plodovi koji se mogu probosti iglom.

Od C do P vitamina i joda

U ovoj fazi imaju visok sadržaj vitamina C koji je osam puta veći nego kod crne ribizle i 50 puta nego kod agruma. Bogat je i drugim vitaminima, a posebno E, B kompleks, A, P (flavonidima) zatim mineralima među kojim se ističe jod.

U narodnoj medicini cijenjen je sok koji se dobiva od njihove kore koji pomaže obnovu snage kod povećanog fizičkog napora.

Prilikom branja i sakupljanja potrebno je birati zdrave, zelene plodove, bez oštećenja i napuklina. Berite ih prije formiranja jezgre.

Priprema orahovca

Liker od zelenih oraha ili orahovac je odlično i zdravo piće. Najviše se koristi kod problema u radu štitne žlijezde i digestivnog trakta, protiv anemije. Postoji veliki broj recepata, a za sve je zajedničko da su baza zeleni plodovi i kvalitetna rakija.

Liker od 40 zelenih oraha

Za pripremu ovog likera treba vam 40 zelenih oraha dužine do 2 cm, 1 kg šećera i 2 l rakije. Najbolje da odaberete lozovaču, koja ima neutralan okus, ili domaću šljivovicu.

Plodove dobro operite, odsijecite im dno i vrh, a zatim presijecite na polovine. Ako ne želite da obojite prste koristite rukavice. Prilikom sječenja pazite da se ne posiječete. U dobro opranu staklenu teglu od 3 l redamo sloj oraha koji prospemo slojem šećera i tako nastavimo dok sve ne potrošimo. Na vrhu treba da je sloj šećera. Teglu prekrijemo gazom i ostavimo sljedećih 28 dana na sunčanom mjestu uz povremeno miješanje sadržaja. Poslije tog perioda dolijevamo 2 l rakije i ostavimo da stoji još 12 dana kada teglu prekrijemo celofanom uz povremeno miješanje. To je ukupno 40 dana stajanja u tegli. Nakon toga sadržaj procijedimo i ulijemo u flaše. Dobićete oko 3 l izvrsnog pića.

Brzi liker

U 1 l rakije dodajte 15 zelenih plodova isječenih na četvrtine, 0,5 kg šećera, dva do tri štapića vanilije. Ostavite u hladovini dok ne dobije zelenu boju. Poslije deset dana sadržaj procijedite i ulijte u boce. Može se odmah konzumirati, a orahe iskoristiti da napravite drugu turu likera. U ovom slučaju potrebno je da duže stoje u rakiji.

Tokom pripreme mogu se dodati i različiti začini koji će poboljšati okus i povećati ljekovitost. Najčešće se dodaju cimet, karanfilčići, kora narandže ili limuna ili sok, štapići vanilije.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, ali za većinu agroklimatskih područja u BiH preporučuje se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice pa je i bolji rast... Više [+]

Tagovi

Orah Liker Liker od oraha Orahovac Orahovača Zdravi liker Recept


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.