Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalna kuhinja
  • 20.01.2024. 07:30

Kako i od čega se kuha hladetina?

Može da se priprema od raznih sastojaka, a traje nekoliko dana. Pročitajte, a onda nam otkrijte i svoj recept

Kako i od čega se kuha hladetina?
Foto: Depositphotos/kzenia
  • 331
  • 12
  • 0

Pihtije, hladetina, pača, sulc ili lučenje je jelo koje volite ili ne volite. Idealno je za zimske dane. Kada je jednom pripremite obezbijedili ste ukusan obrok za duže vrijeme.

Može da se pravi od juneće ili goveđe glave, nogu, piletine, svinjskih nogica i ušiju, raznih vrsta ribe. U današnje vrijeme je popularna sa mesom peradi, kunića, divljih životinja, ali i povrćem, gljivama, kukuruzom ili voćem.

Kada je gotovo kuhanje? 

Koriste se dijelovi koji imaju kosti, tetive i hrskavice, a izbjegava masno meso. Stave se u hladnu vodu i kuhaju dok se ne počne stvarati pjena koja se odstrani. Kada se pjena prestane stvarati dodaju se začini i povrće kao što su lovor, korijen peršina, pastrnaka i/ili mrkve, zrna bibera, čenovi bijelog luka, manje glavice crvenog luka, soli, kriškice limuna. Izbor začina i povrća zavisi od vašeg ukusa. Kuhanje se odvija na laganoj vatri, a dužina trajanja ovisi o izboru sastojaka.

Dijelovi životinja treba da su tako skuhani da se kosti same odvajaju, a tekućina da ispari na pola. Kada je kuhanje završeno skine se šerpa sa šporeta i pusti da se sadržaj prohladi. Na površini se izdvaja masnoća koju uklanjamo.

Dekorisanje povrćem i jajima

Nakon toga se tečnost procijedi, a povrće isiječe u dekorativne oblike. Možemo dekorisati sa isječenim tvrdo kuhanim jajima. Od životinjskih sastojaka se odvoje kosti, a zatim ih isiječemo. Sve se poreda u posudu, prelije tečnošću i ostavi hladiti.

Možete raspodijeliti u manje zdjelice i kalupiće, dovoljne za jedan obrok, onda na tanjuru ukrasiti listom peršina, crvenom mljevenom paprikom i sl. Čuvajte u hladnjaku, ali potrošite u idućih nekoliko dana. 

U narodu postoji izreka: "Koliko kuća, toliko i recepata za dobru hladetinu."

Kako zovete ovo zimsko jelo? Koji je vaš recept?

Pišite nam u komentarima ispod teksta.


Tagovi

Recept za hladetinu Hladetina Pihtija Sulc Pača Lučenje Kako kuhati


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.