Pretraga tekstova
Ima blagi okus sličan tikvici. Može se konzumirati sirov, kuhan, pirjan ili pečen. A kako ga uzgojiti?
Čajot, poznat i kao meksički krastavac, egzotično je povrće koje potječe iz Srednje i Južne Amerike. No, danas se uzgaja i konzumira u mnogim dijelovima svijeta, pa tako i kod nas. Sve je više onih u čijim vrtovima raste ova zanimljiva biljka. Kažu da se sadi kada i krompir.
Dok je plod čajota mlad, oblikom i teksturom podsjeća na krastavac. Ima blagi okus sličan tikvici. Može se konzumirati sirov, kuhan, pirjan ili pečen. Koristi se u raznim jelima, od juha i salata do priloga i glavnih jela.
Bogat je hranjivim tvarima poput vitamina C, vlakana i antioksidansa, a cijenjen je radi svoje niske kalorijske i visoke nutritivne vrijednosti.
Za uzgoj vam je potreban zreli plod iz kojega će izrasti korijenje i stabljika.
1. Odaberite sunčano mjesto s dobro dreniranim tlom. Čajot voli toplinu i sunce, pa je važno osigurati mu dovoljno sunčevog svjetla za rast.
2. Prije sadnje, pripremite tlo rahljenjem i dodavanjem komposta ili stajnjaka kako biste poboljšali plodnost i strukturu tla.
3. Potreban vam je zreli plod koji će, nakon što je posađen, pustiti korijenčiće i stabljiku. Ako su korijenčići i stabljika već krenuli, ne brinite.
4. Važno je da ga posadite tako da je korijenje okomito usmjereno prema dole. Ostavite razmak od oko 60-90 centimetara između svakog posađenog čajota kako biste im osigurali dovoljno prostora za rast. Posadite ih u trokut, dakle najviše tri ploda jedan uz drugi.
5. Nakon sadnje, dobro zalijte tlo kako biste potaknuli ukorjenjivanje. Redovno ga zalijevajte tokom suhog razdoblja, ali pazite da ne pretjerujete s vodom jer višak vlage može uzrokovati truljenje korijena. Vlagu možete sačuvati malčiranjem.
6. Čajot je penjačica, pa će mu biti potrebna potpora za penjanje. Možete postaviti stupove, rešetku i sl., ali pazite da su dovoljno čvrsti kako bi izdržali težinu plodova.
7. Redovno uklanjajte korov i provjeravajte stabilnost potpore. Također, možete ga orezati kako bi potaknuli bočno grananje i bolji prinos plodova.
Jeste li već sadili čajot? Opišite nam svoja iskustva u komentaru ispod teksta.
Tagovi
Čajot Meksički krastavac Uzgoj čajota Sadnja čajota Potpora Kako posaditi
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)