Kakva li je to jesen, ako kuhinja ne zamiriše po tradicionalnoj, vrhunskoj, domaćoj poslastici – slatkom od dunja?
Čini mi se da i danas, kada zatvorim oči, mogu jasno vidjeti bakinu sobu, u njoj njen stari, drveni ormar i na njemu velike, mirisne dunje. Nijedan osvježivač prostorija za mene nema tako primamljiv miris čistoće, kao dunje, ostavljene mirisati, sve do zrenja, kada završe u zimnici.
Slatko od dunja, nezaobilazni je dio tradicionalne, domaće zimnice. I vjerujem da tako nije samo u mojoj kući. Iako se danas češće kupuje industrijski pripremljena zimnica, ipak još uvijek ima kućanica koje u listopadu pripreme najslavnije slatko, od dunje.
Za jednu mjericu slatkog od dunja, moja baka je koristila: dva kilograma dunja,1,4 kg šećera, 0,25 l vode i jedan limun.
Dunje se operu i stave u posudu s vodom na pećnicu. Kada voda s dunjama provrije, one se brzo izvade, oljušte i narežu na kockice. Od vode u kojima su se kuhale dunje, skuha se sirup od šećera i vode u koji se dodaju nasjeckane dunje. I onda se slatko kuha sve dok se ne primijeti da se sa žlice teško odvajaju kapi sirupa. Pred kraj kuhanja, u slatko se stavi i narezani limun. Posuda sa slatkim pokrije se mokrom krpom, a slatko se sutradan stavlja u tegle.
Nekada se slatko od dunja gostima služilo kao poslastica dobrodošlice. Doduše i danas se smatra jednom od najzdravijih poslastica.
Inače, dunja je od davnina izuzetno priznata u narodnoj medicini. Zovu je i "vitaminskom bombom", a najčešće se koristila za ublažavanje kašlja i umirivanje probavnih tegoba. U to se vjeruje do danas.
Dunjin sok pomaže pri liječenju kašlja, dijareje i astme. Kuhana ili pečena dunja u narodu preporučuje se anemičnim osobama, ali i za liječenje upala trbušne i crijevne sluzokože. Koristi se i za liječenje sluzokože ždrijela, krajnika, dišnih puteva, kao i za ublažavanje obilnih menstruacija. Ljekoviti su i čajevi. Čaj od dunjinih sjemenki, prema narodnoj medicini, između ostalog, liječi nesanicu, dok onaj od listova dunje, zaustavlja proljev.
Povezana biljna vrsta
Fotoprilog
Tagovi
Autorica