Može da se koristi kao jelo ili prilog glavnom jelu, a priprema ne zahtjeva mnogo vremena i super vještinu.
Vrijeme je za zimnicu, a od tikvica i mrkve možemo napraviti jednu neobičnu i ukusnu salatu koja će biti pravi gastronomski užitak tokom zime. Najbitnije je da je lako i brzo možemo napraviti. Prednost je što se može koristiti kao salata, ali može biti samostalno jelo ili prilog.
Prvi korak je da 1 kg tikvica operete, ako su mlade nije ih potrebno guliti. U slučaju da su nešto starije ogulite ih, uklonite unutrašnji spužvasti dio sa sjemenkama. Narendajte na što duže trakice. Zatim operite 80 g mrkve i izrendajte, takđer na što duže trakice. Ogulite 80 g crvenog luka i isijecite na tanja rebarca.
Od začina biće vam potrebna jedna kašika krupne soli, 1/3 šolje šećera, 1/3 šolje devet postotnog sirćeta, pola šolje biljnog ulja.
Pripremljeno povrće spojite sa začinima i sve dobro promiješate rukama. Operite i sterilišite staklene tegle i poklopce. Tegle napunite izmiješanom masom i zatvorite poklopcima.
Za termičku obradu koristite veću šerpu na čije dno ćete staviti krpu i naliti vodu. U proključaloj vodi obavite pasterizaciju u trajanju od 20 minuta na srednjoj temperaturi. Izvađene tegle okrenite sa poklopcima prema dnu. Prekrijte ih peškirom ili dekicom i ostavite dok se ne ohlade.
Tegle čuvajte na suhom i hladnom mjestu.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica