Pretraga tekstova
Nekada su se od goveđih kostiju pravili gumbi i češljevi, a od loja svijeće lojanice. Žuč se i dalje koristi u hemijskoj industriji
 
        U uzgoju životinja puno je nusproizvoda koji su se hiljadama godina tradicionalno koristili kao sirovina za izradu raznih predmeta. Njihov je značaj izblijedio s intenzivnim stočarstvom, hemijskom i drugim vrstama industrije.
Tako su se, primjerice, gumbi ili češljevi pravili od goveđih kostiju, od loja svijeće lojanice i slično. Bili su to ekološki prihvatljivi proizvodi koji su danas pali u zaborav.
Jedan od takvih nusproizvoda je i goveđa žuč koja se i danas koristi u hemijskoj industriji i to za izradu sapuna koji otklanja tvrdokorne fleke od voćnih sokova i kašica, ali i vina, gulaša, ulja ili od krvi.
Funkcija žuči kod goveda je da pomaže u razgradnji masti koje ulaze u probavni sistem. Upravo su masti i druge nečistoće, koje se mogu rastvoriti enzimima u žučnoj tečnosti, glavni izvori tvrdokornih fleka.
Glavna razlika između običnog sapuna za pranje rublja i onoga od goveđe žuči je u tome što potonji sadrži malu količinu ekstrakta goveđe žuči.
Tagovi
Sapun Žuč Sapun od žuči Prirodan sapun Goveđa žuč Mrlje na odjeći Masne mrlje Žučni sapun
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Jesenji kompost: Šta (ne) smije u hrpu kad lišće požuti
                
                
                
                    Jesenji kompost: Šta (ne) smije u hrpu kad lišće požuti
                     Pepeo u roviću kod sadnje je štetan za luk? Evo 7 savjeta kako izbjeći najčešće greške
                
                
                
                    Pepeo u roviću kod sadnje je štetan za luk? Evo 7 savjeta kako izbjeći najčešće greške
                     Od ćurte do muskatke: Bundeva ponovo osvaja kuhinje i jelovnike
                
                
                
                    Od ćurte do muskatke: Bundeva ponovo osvaja kuhinje i jelovnike
                     Stari trik koji i danas vrijedi: Kako čuvati mrkvu svježom cijelu zimu
                
                
                
                    Stari trik koji i danas vrijedi: Kako čuvati mrkvu svježom cijelu zimu
                     
