U julu je moguća direktna sjetva na otvoreno, ali ako želite precizniji raspored i raniju berbu, preporučuje se uzgoj presadnica u zaštićenom prostoru
Juli je mjesec kada vrtlari često razmišljaju o produženju sezone uzgoja. Jedna od idealnih kultura za sadnju u ovom mjesecu je endivija (Cichorium endivia), koja svojom otpornošću na toplinu i kratkom vegetacijom omogućuje uspješnu jesenju berbu. Smatra se vrstom zelene salate iako dolazi iz porodice cikorija i u bliskom je srodstvu s cikorijom.
Najzastupljenije su dvije sorte: kovrdžava - ima uske, kovrdžave listove i blago gorak okus te širokolisna - s glatkim, širim listovima i blažem okusom. Za sadnju u julu preporučuje se ova druga jer bolje podnosi ljetne uvjete.
Važno je znati da endivija voli rastresita, humusna tla neutralne reakcije. Prije sadnje dobro usitnite tlo i obogatite ga kompostom ili zrelim stajskim gnojem. Najbolje uspjeva nakon kulture koju je već bila obilno gnojena kao na primjer kupus i papirka. Osigurajte joj dobru drenažu kako biste izbjegli zadržavanje vode no istovremeno je potrebno održavati vlažnost gredica do nicanja sjemena.
U julu je moguća direktna sjetva na otvoreno, ali ako želite precizniji raspored i raniju berbu, preporuča se uzgoj presadnica u zaštićenom prostoru (npr. polusjeni), pa presađivanje nakon 3 sedmice. Vegetacijsko razdoblje endivije dulje je nego salate i iznosi 110 - 120 dana.
Dobre komšije endiviji su brokula, karfiol, grah, kineski kupus, korabica, poriluk, kupus, tikvice i komorač.
Sadite biljke na razmak 30x30 cm kako bi imale dovoljno prostora za rast. Redovno zalijevajte, posebno u fazi nicanja i ukorjenjivanja. U vrijeme najvećih vrućina biljke možete zasjeniti laganom mrežom.
U fazi vegetacije treba ju redovno zalijevati i okopavati, sve dok listovi u potpunosti ne prekriju tlo. Zahtijeva puno kalija, a ako ga nema dovoljno, bit će manje otporna na niske temperature. Azot će joj pomoći u bržem rastu, ali i u tome da listovi budu manje gorki.
Postoji jedan trik kako bi se smanjila gorčina listova, a to je da se 7 do 10 dana prije berbe vežu vanjski listovi biljke u rozetu (gumicom ili konopcem) kako bi unutarnji listovi ostali bijeli i mekani.
Ukoliko dođe do zaraze nekom bolešću, zaražene dijelove biljaka uklonite i uništite. Pod preventivne mjere ubraja se odabir dobrog tla i klimatskih uvjeta za sadnju, optimalna gnojidba i dobar odabir sadnog materijala.
Endivija je spremna za berbu tokom jeseni ako se sije u julu. Može podnijeti manje minuse, ali zaštititi je možete i malčem ili agrofolijom. Bere se cijela biljka rezanjem iznad korijena. Nakon berbe može se čuvati u frižideru do 10 dana.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica