Pretraga tekstova
Bez malih umjetničkih djela Nakice Antić teško je zamisliti bilo koju kulturno-zabavnu manifestaciju u svrljiškom kraju, ali se za njeno umjeće čulo i izvan Svrljiga.
Učiteljica iz Svrljiga Nakica Antić već 12 godina ima nesvakidašnji hobi. Ona se bavi karvingom, odnosno dekorativnim rezbarenjem voća i povrća. Bez njenih malih umjetničkih djela teško je zamisliti bilo koju kulturno-zabavnu manifestaciju u svrljiškom kraju, posebno Belmužijadu, ali se za njeno umeće čulo i izvan Svrljiga, pa joj pozivu i narudžbine stižu i iz drugih mesta na jugoistoku Srbije.
Karving je nastao u Kini pre dve hiljade godina i potom se proširio na Tajland, a sredinom 20. veka umetnost rezbarenja povrća i voća prenijeta je i na ostale zemlje u svijetu, uključujući i našu.
Vješti majstori karvinga, lubenice, dinje, ananase, krompire, tikve i drugo voće i povrće, za relativno kratko vrijeme pretvaraju u cvijeće, ptice, nacionalne simbole, znamenita arhitekstonska zdanja, likove poznatih ličnosti... Nakica Antić za karving je saznala iz časopisa, a usavršila ga je uz pomoć interneta i jutjuba.
"Oduvek su me privlačile lijepe stvari i kada sam u časopisu "Bazar" videla izrezbareno voće, poželela sam da se i sama time bavim. Pokušala sam, ali bez uspeha. Međutim, sa dolaskom interneta i video klipova počela sam da napredujem. Nabavila sam i neke brošure i tako naučila ovo što sada znam", objasnila Antićeva za Agroklub.
Prema njenim rečima, za rezbarenje voća i povrća potreban je odgovarajući pribor, prije svega mali oštar nož.
"Taj nož, takozvani 'tajski' ima svega četiri centimetara dugo sječivo, ali je oštar poputu žileta i njime možete sve da uradite. Koristim još neke alate, to su takozvani 'V profili'."
Prije par godina, od kada joj je na Belmužijadi jedna žena ukrala komplet sa noževima i cijelim priborom za rezbarenjem, na izložbe i slične manifestacije odlazi, kaže, samo sa voćem i povrćem koje je izrezbarila.
"Za karving koristim najrazličitije voće i povrće - lubenice, dinje, krastavce, cikle... Moguće je rezbariti i kelerabe, bijele rotkve, krompir, mrkvu, jabuke, muskatne tikve... Lubenica je svakako najatraktivnija", izjavila je naša sagovornica.
Naša sagovornica je dodala da se karvingom, nakon što ga je naučila, bavi po potrebi, kada je potrebno da lijepo dekoriše sto u svojoj kući, zbog učešća na kulturno-zabavnim manifestacijama ili kada je pozovu da dekoriše voćni sto za neko slavlje.
"Za rezbarenje jednog komada voća ili povrća potrebno mi je najmanje jedan sat, za neke i pet ili šest sati. Sve zavisi od toga šta radim. Ruže su jednostavne i za njih mi je potreban jedan sat ili malo više, ali ukoliko radim rad sa ramom od od grančica i listića i brojem ili natpisom u sredini, onda tako nešto ne mogu da završim za manje od pet sati", kazala je Antićeva.
Prema njenim rečima, u svrljiškom kraju se karvingom ne bavi niko više osim nje, dok u Srbiji ona poznaje više ljudi kojima je karving hobi i njime se vrlo uspješno bave. Njene dveij ćerke se za sada ne bave karvingom, ali da će mlađa možda naučiti pošto je zainteresovana za tu tehniku rezbarenja.
Tagovi
Nakića Antić Karving Rezbarenje voća i povrća Pribor za karving Oštar mali nož Dekorisanje Manifestacije
Autorica
Više [+]
Diplomirana ekonomistica, a nesuđena bankarica. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najljepši dio ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izvještavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)