Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đurđevdan
  • 05.05.2020. 14:00

Da li ste već nabrali đurđevak?

Kažu da ako je na Đurđevdan vedro to je predznak rodne godine, ako sutradan pada kiša - leto će biti sušno. Osim toga, koliko nedelja pre Đurđevdana zagrmi veruje se da će toliko tovara žita biti tekuće godine.

Foto: Julijana El Omari
  • 2.097
  • 91
  • 0

Poznato je da se đurđevak bere uoči Đurđevdana (6.maja). Glavni običaji koji prate ovaj praznik su umivanje biljem i kupanje na reci, pletenje venaca od đurđevka sa božurom, zovom ili drugim cvećem koje služi kao dodatan ukras. Kasnije se ti venci kače na ulazna vrata, kapije, đeram, ali i na ulaze u štalu, obor, na traktore i na retrovizore automobila. Venci se stavljaju zarad zdravlja i berićetne godine i po pravilu treba da stoje okačeni do sledećeg Đurđevdana.

Sva agrarna značenja Đurđevdana?

Da li ste znali koja su sve narodna verovanja povezana sa sutrašnjim danom, a poljoprivrednog značenja? Kažu da ako je na Đurđevdan vedro to je predznak rodne godine, ako sutradan pada kiša - leto će biti sušno. Osim toga, koliko nedelja pre Đurđevdana zagrmi veruje se da će toliko tovara žita biti tekuće godine.

Stiže nam goveđa zima - šta raditi i kako zaštiti goveda?

Na Đurđevdan izvodi se stoka na ispašu, gde bi ostajala do kraja leta. Uobičajeno je i da se zakolje jagnje na Đurđevdan.

Dekorativna u cvetnom vrtu, koristi se i u medicini

Za jednu vrstu đurđevka (Convallaria majalis) veruje se da su se suze Bogorodice ispred krsta Isusa Hrista, pretvorile u ovaj cvet, dok drugo verovanje kaže i da je cvet nastao od Evinih suza kada je morala da napusti Rajski vrt. Inače, ova biljka je nacionalni cvet u Finskoj od 1967. godine. U Nemačkoj i Skandinaviji đurđevak u proleće je simbol dobre sreće.

Evine ili Bogorodičine suze? (foto: JumpStory)

Takođe, ova biljka predstavlja izuzetno dobar pokrivač zemljišta i može da se koristi za sadnju na senovitim mestima i na umereno plodnim zemljištima. Đurđevak se brzo širi i pokriva tlo zahvaljujući rizomu, kojim se razmnožava. Vrlo je pogodna za ivičnjake, kamenjare i može da bude dekorativan ukras cvetnom vrtu.

Osim kao cvetno bilje, koristi se u službenoj medicini za lečenje srčanih bolesti, a proizvodi se i veliki broj preparata na bazi đurđevka, gde se koristi cela biljka, od korena do cvetova. Međutim, sadrži otrovne glikozide i alkaloide i zbog toga ne smeju da ga beru trudnice i deca, a posle kontakta sa njim moraju se dobro oprati ruke.

Magijska svojstva

Veruje se da ima magična svojstva i povezuje se vilama koje žive u vrtu. Legenda kaže da njegov vrlo prepoznatljiv miris s proleća mami slavuja da pronađe svoju srodnu dušu.

Koje biljke donose sreću, a koje nesreću?

Podsetimo da je Đurđevdan i hajdučki sastanak, kada su se odmetnici sartivali u šume kako bi započeli borbu protiv Turaka.


Tagovi

Đurđevak Đurđevdan Branje bilja Branje đurđevka Evine suze Magijska svojstva Narodna verovanja Običaji Venac Venci od đurđevka


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...