Osim što je zasitna namirnica, prema narodnoj medicini, krompir je veoma ljekovit, posebno kod problema sa želucem.
Namirnica koja se može pripremati na milion načina je krompir. Izuzetno je zasitan, bez glutena, relativno jeftin, bogat nutritivnim materijama, može da se uzgaja u cijelom svijetu. Nekada je nazivan sirotinjskom hranom, a danas je gastronomija nezamisliva bez ove povrtnice. Odlična je zamjena za hljeb i tjesteninu.
Prednost nad drugim namirnicama je što može da se koristi mlad, dok kora gomolja nije očvrsnula, a zrele se skladište tokom nekoliko mjeseci na prohladnom mjestu.
Pored svega, našao je i svoju primjenu u narodnoj medicini, naravno ako se uzgaja bez primjene hemijskih materija, poput pesticida.
U 100g nalazi se 80 kcal, 16 g vlakana i 18 g ugljikohidrata. Ne sadrži gluten i odlična je hrana za sve one kojima smeta taj protein iz žitarica. Od vitamina najviše je vitamina C čiji se sadržaj termičkom obradom skoro prepolovi. Bogat je kalijem, koji pomaže uklanjanje viška tečnosti iz organizma, ugljikohidratima, antioksidantima.
Ipak, pored brojnih pozitivnih osobina ne preporučuje se dijabetičarima, osobama sa manjkom želučane kiseline i prekomjernom težinom.
Prema narodnoj medicini, cijeđenjem sitno naribanog, svježeg krompira se dobiva izuzetno cijenjen sok koji se koristi kod problema sa želucem i za čišćenje jetre.
Kada se pije ujutro, natašte, sa malo vode, smanjuje višak kiseline, sanira upalne procese na sluznici, ublažava bolove kod gastritisa. Pomaže u liječenju i oporavku cijelog organizma, snižava nivo holesterola u krvi. Kada ga konzumirate, izbjegavajte hranu bogatu celulozom.
Preporuka je da se svježe pripremljen pije prije jela dva do tri puta dnevno u količini po pola čaše. To se radi u ciklusima od dvije sedmice sa pauzama od jedne sedmice. Pozitivan efekat se osjeća nakon 1,5 do 2 mjeseca. Za upotrebu se konsultujte sa liječnikom, jer se ne primjenjuje za neka stanja i oboljenja, poput dijabetesa, akutnog pankreatitisa, gojaznosti i drugih problema.
Može koristiti za kozmetičke tretmane, kao tonik. Licu daje svjež, mladalački izgled, tonizira kožu, smanjuje bore, ublažava crvenilo zahvaljujući sadržaju vitamina C i soli kalija.
Može da se koristi i za tretmane kose, jer doprinosi poboljšanju strukture i jačanju korijena, aktivira njezin rast zbog bogatog sadržaja vitamina B3 i B9 te eliminiše lomljenje i pucanje.
Za masnu kosu se koristi sok iscijeđen iz dvije do tri narendane krtole i pomiješa sa jednom čašicom kefira. Nanosi se poput kane i drži do 30 minuta nakon čega se izapere.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica