Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada mesa
  • 16.12.2023. 18:00

Čemu služe začini, suho voće i žitarice u mesnim prerađevinama?

Mesne prerađevine se gotovo ne mogu zamisliti bez bijelog, ali i crvenog luka koji djeluju i kao konzervans. Šta je sa ostalim začinima i drugim, nama neobičnim sastojcima?

Čemu služe začini, suho voće i žitarice u mesnim prerađevinama?
Foto: Depositphotos/ccat82
  • 126
  • 7
  • 0

Preradu mesa je teško zamisliti bez začina. I dok će jedni pomisliti samo na so, bijeli luk, crvenu začinsku papriku, eventualno biber, ima onih koji razmišljaju o daleko većem izboru.

Osim što mijenjaju okus i miris proizvoda u koji se dodaju, svaki od začina ima jedinstvena antimikrobna i antioksidativna svojstva i djeluju kao konzervans. 

Tako se u mesne prerađevine mogu samostalno ili u mješavinama dodati i ružmarin, majčina dušica, menta, mažuran, timijan, bosiljak, đumbir, karanfilić, muškatni oraščić, cimet te mnogi drugi. Za pojačavanje okusa koriste se ekstrakti i eterična ulja.

Luk kao konzervans

Mesne prerađevine se gotovo ne mogu zamisliti bez bijelog, ali i crvenog luka. Osim što djeluju na okus imaju sposobnost da spriječe razvoj nepoželjnih mikroorganizama, djeluju i kao konzervans na širok spektar gljivica i bakterija koje mogu izazvati kvarenje proizvoda. Osim toga, poboljšavaju varenje hrane.

Starinski recept duvanjske kobasice – kako je napraviti?

Bijeli luk se odlično slaže sa različitim kategorijama svinjetine, ovčetine i govedine, ali i sa mesom peradi i divljači. Crveni se dodaje u preradi raznih vrsta mesa u količini do sedam posto. Prevelika količina djeluje negativno na okus krajnjeg proizvoda.

Začinske biljke za jedinstven okus

Začin sa izraženim svojstvima konzervansa je ružmarin, a ima visoko antioksidativno i antimikrobno djelovanje. Može da se koristi svjež, osušen i u vidu eteričnog ulja. Odlično ide uz prerađevine od mesa divljači, ovčetine i peradi.

U različitim dijelovima svijeta različito se prave mesne prerađevine (Foto: Depositphotos/smuki)

Timijan je biljni začin izraženog mirisa i okusa te je veoma čest sastojak začinskih mješavina. Nalazi se u raznim mesnim prerađevinama. Djeluje antifungalno na brojne vrste gljivica. Sličnog djelovanja je i origano. Osim toga, ulazi u sastav jestivih folija, a naučno je dokazano je i da ima dejstvo na salmonelu.

Sok od aronije, sušene brusnice

U savremenoj prerađivačkoj industriji dodaju se i voće, povrće, žitarice i druge biljne vrste. Veliku pažnju je privuklo dodavanje soka od aronije koja ima izraženo antioksidativno svojstvo i sprečava oksidativne promjene i poboljšava kvalitet prerađevina. Slično je i sa ekstraktima crne ribizle i šipka. Dodaju se i voćne vrste u sušenom obliku. Prednost se daje šljivama, brusnicama i kajsijama, ali i sušenom grožđu. Od žitarica se najviše dodaju zob i heljda koje se odlikuju većim sadržajem antioksidanata.

Zanimljivo je da su domorodački narodi Sjeverne Amerike, Indijanci izrađivali pemikan, mješavinu loja, sušenog mesa divljači i suhih bobica brusnice, borovnice i drugih. 


Tagovi

Začini Biljni začini Pemikan Mesne prerađevine Meso i voće Začini i meso Kobasice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.