Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jela od tikvica
  • 15.06.2024. 07:30

10 kreativnih načina za korištenje tikvica u svakodnevnoj kuhinji

Ovo niskokalorično povrće bogato je vlaknima, vitaminima i mineralima. Mi vam donosimo deset jednostavnih recepata

10 kreativnih načina za korištenje tikvica u svakodnevnoj kuhinji
Foto: Shutterstock/Joeri Mostmans
  • 244
  • 49
  • 0

Stiglo je vrijeme u godini kada su nam na raspolaganju tikvice koje se u svakodnevnoj kuhinji mogu koristiti na razne načine. 

Zašto jesti tikvice? 

Ovo niskokalorično povrće bogato je vlaknima, vitaminima i mineralima. Pomažu u probavi, zahvaljujući visokom sadržaju kalija i vitamina C zdrave su za srce, a zbog visokog udjela vode doprinose hidrataciji. Također su bogate antioksidansima koji jačaju imunološki sistem. Redovna konzumacija tikvica može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine i poboljšati opće zdravlje. Njihova svestranost u kuhanju čini ih idealnim sastojkom za razna jela, od juha i salata do glavnih jela i deserata.

10 recepata za jela od tikvica 

Mi vam donosimo deset jednostavnih recepeta. Količinu sastojaka prilagodite svojim željama. 

1. Pečene tikvice s parmezanom

Sastojci: Tikvice, maslinovo ulje, parmezan, so, biber, bijeli luk u prahu.
Priprema:

  • Tikvice narežite na kolutiće.
  • Prelijte ih maslinovim uljem, pospite solju, biberom i bijelim lukom u prahu.
  • Pospite naribanim parmezanom ili kakvim drugim sirom. 
  • Pecite u rerni na 200°C oko 20 minuta dok ne postanu zlatno smeđe.

2. Špageti od tikvica

Sastojci: Tikvice, maslinovo ulje, bijeli luk, so, biber.
Priprema:

  • Tikvice narežite na tanke trakice ili pak koristite spiralizator ako imate.
  • U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak.
  • Dodajte tikvice i pirjajte nekoliko minuta dok ne omekšaju.
  • Posolite i popaprite po ukusu. Poslužite s omiljenim umakom.

3. Pohane tikvice

Sastojci: Tikvice, brašno, jaja, krušne mrvice, so, biber, ulje za prženje.
Priprema:

  • Tikvice narežite uzduž, na ploške. 
  • Uvaljajte ih u brašno, umočite u umućena jaja, a zatim u krušne mrvice.
  • Pržite u zagrijanom ulju dok ne postanu zlatno smeđe.
  • Ocijedite na papiru za pečenje, posolite i pobiberite.

4. Tikvice punjene rižom i povrćem

Sastojci: Tikvice, riža, luk, mrkva, paprika, bijeli luk, maslinovo ulje, so, biber.
Priprema:

  • Tikvice prepolovite uzduž i izdubite sredinu.
  • Skuhajte rižu.
  • U tavi pirjajte nasjeckani luk, mrkvu, papriku, bijeli luk i izdubljeni ostatak, dok ne omekšaju.
  • Pomiješajte povrće s kuhanom rižom, posolite i pobiberite.
  • Napunite tikvice smjesom i pecite u rerni na 180°C oko 20 minuta. Gore možete naribati sir. 

5. Tikvice na roštilju

Sastojci: Tikvice, maslinovo ulje, so, biber.
Priprema:

  • Tikvice narežite na tanke ploške.
  • Premažite ih maslinovim uljem, posolite i pobiberite.
  • Pecite na roštilju nekoliko minuta sa svake strane dok ne omekšaju. 

6. Juha od tikvica

Sastojci: Tikvice, luk, bijeli luk, povrtni temeljac, maslinovo ulje, so, biber.
Priprema:

  • U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk i bijeli luk.
  • Dodajte narezane tikvice i pirjajte nekoliko minuta.
  • Prelijte povrtnim temeljcem, posolite i popaprite.
  • Kuhajte dok tikvice ne omekšaju, zatim usitnite štapnim mikserom do kremaste konzistencije.

7. Pesto od tikvica

Sastojci: 2 šoljice svježih tikvica, narezanih na kockice, 1/4 šoljice sjeckanih svježih listova bosiljka, 1/4 šoljice naribanog parmezana ili drugog tvrdog sira, 1/4 šoljice tostiranih pinjola ili oraha, 2 češnja bijelog luka, sitno sjeckana, 1/4 šoljice maslinovog ulja. So i biber po ukusu.
Priprema:

  • Tikvice naribajte i ocijedite višak tekućine.
  • U blenderu pomiješajte tikvice, bosiljak, bijeli luk, pinjole, parmezan, so i biber.
  • Postepeno dodajte maslinovo ulje dok ne dobijete glatku smjesu.
  • Poslužite s tjesteninom ili tostiranim kruhom.

8. Muffini od tikvica

Sastojci: 2 šoljice naribanih tikvica, 2 jaja, 1/2 šoljice ulja, 1/2 šoljice šećera, vanilin šećer, 1 i 1/2 šoljice brašna, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice sode bikarbone, 1/4 kašičice praška za pecivo, 1 kašičica cimeta (opcionalno), 1/2 šoljicaoraha ili naribane čokolade. 
Priprema:

  • Naribajte tikvice i ocijedite višak tekućine.
  • U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet i so.
  • U drugoj zdjeli pomiješajte jaja i ulje, zatim dodajte tikvice.
  • Spojite mokre i suhe sastojke, dobro promiješajte.
  • Ulijte smjesu u kalupe za muffine i pecite na 180°C oko 20 minuta.

9. Palačinke od tikvica

Sastojci: Tikvice, brašno, jaja, mlijeko, so, biber, ulje za prženje.
Priprema:

  • Naribajte tikvice i ocijedite višak tekućine.
  • U zdjeli pomiješajte brašno, jaja, mlijeko, so i biber, malo gušće nego za obične palačinke. 
  • Dodajte tikvice i dobro promiješajte.
  • U tavi zagrijte ulje i pecite manje palačinke dok ne postanu zlatno smeđe s obje strane.

10. Salata od sirovih tikvica

Sastojci: Tikvice, maslinovo ulje, limunov sok, parmezan ili grčki sir, so, biber.
Priprema:

  • Tikvice narežite na tanke trakice.
  • Prelijte ih maslinovim uljem i limunovim sokom.
  • Pospite naribanim parmezanom ili komadićima grčkog sira, solju i biberom.
  • Lagano promiješajte i poslužite.

Osim običnih tikvica, u ove se svrhe mogu koristiti i patišon te druge vrste tikvica. 

Kako ih vi pripremate? Podijelite recepte s nama u komentaru ispod teksta. 

Također, od njih možete praviti variva ili ih dodati u povrtni umak, lazanje pa čak i pizzu. 


Tagovi

Jela od tikvica Recept Sirove tikvice Punjene tikvice Pesto od tikvica Juha od tikvica Palačinke od tikvica Muffini od tikvica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kroz projekat za podsticajna sredstva za razvoj lovstva i ličnim sredstvima, članovi Lovačkog udruženja „Fazan“ iz Doboja, započeli su izgradnju volijera za fazansku divljač na fazaneriji Bare kod Doboja. Površina novog volijera će biti 400... Više [+]