Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje bolesti
  • 20.09.2016. 18:00

Uskoro i vakcinacija protiv "plavog jezika"?

Mjera vakcinacije kako bi se suzbila bolest plavog jezika je realna opcija, ali će odluka o tome biti donesena u zavisnosti od stanja na terenu.

Foto: Bigstockphoto/MargoJH
  • 144
  • 6
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prof.dr Stevo Mirjanić organizovao je u Banjaluci sastanak sa predstavnicima svim referentnih, stručnih institucija sa nivoa Republike Srpske i BiH na kome je analizirano stanje na područjima na kojima se pojavila bolest "plavog jezika".

Na sastanku kome su prisustvovali predstavnici Kancelarije za veterinarstvo BiH, JU Veterinarskog instituta Republike Srpske "Dr Vaso Butozan", Veterinarsko-stočarskog centra Banjaluka i Resora za veterinarstvo MPŠV dogovorene su mjere koje će nastaviti preduzimati nadležne institucije, uključujući i vlasnike životinja.

Od "plavog jezika" uginulo preko 100 ovaca

Biće preduzete i mjere pojačanog nadzora koje uključuju veću odgovornost vlasnika životinja, kao i opština u pogledu praćenja stanja i preduzimanju mjera iz nadležnosti lokalnih zajednica.
Takođe je konstatovano da je mjera vakcinacije realna opcija, ali da će odluka o tome biti donesena u zavisnosti od stanja na terenu, kao i nalaza referentne laboratorije iz Italije u pogledu definisanja tipa virusa.

Podsjećamo, na području opštine Nevesinje, u Republici Srpskoj, stotinjak ovaca je uginulo od bolesti "plavog jezika", dok je nekoliko stotina zaraženo tim virusom. Zbog zaraze je odlučeno da se formira krizni štab koji bi u krugu 20 kilometara od mjesta u kojima je registrovana zaraza evidentirao broj zaraženih životinja, sprečavao njihovo premještanje u dijelove u kojima nije registrovana zaraza, sprovodio vakcinaciju, dezinsekciju i brinuo o pravovremenom uklanjanju uginulih životinja na način koji nije štetan po okolinu.

Foto: Bigstockphoto/MargoJH


Tagovi

Plavi jezik Nevesinje Ministarstvo poljoprivrede RS Suzbijanje bolesti Vakcinacija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.