Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest plavog jezika
  • 30.09.2016. 14:30

Eutanaziranje ovaca oboljelih od plavog jezika!

Među mjerama koje predlaže resorno Ministarstvo je usmrćivanje i neškodljivo uklanjanje svih životinja koje su seropozitivne i imaju izražene kliničke znakove bolesti.

Foto: Bigstockphoto/edurivero
  • 2.696
  • 134
  • 0

​Kako bi se suzbila bolest "plavog jezika" Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske predložilo je niz mjera, među kojima su i pojačana kontrola prometa i kretanja životinja od strane veterinarske inspekcije i policije, te nastavak edukacije inspektora i policije i uspostavljanje informacionog sistema za kontrolu kretanja životinja Republike Srpske.

Među mjerama koje predlaže resorno Ministarstvo je i popis svih imanja sa prijemčivim životinjama i obilježavanje svih neobilježenih životinja. Potrebno je provesti postupke usmrćivanja i neškodljivog uklanjanja svih životinja koje su seropozitivne i imaju izražene kliničke znakove bolesti i isplatiti nadoknadu šteta nastalih sprovođenjem mjera suzbijanja i sanacijom zaraženih imanja.

Bolest plavog jezika utvrđena je na 203 registrovana žarišta u 19 opština Republike Srpske sa 458 seropozitivnih životinja i sa preko 4.000 sigurno eksponiranih domaćih preživara!

U informaciji, koju je usvojila Vlada Republike Srpske - navodi se na stranicama Ministarstva poljoprivrede RS, prema dosadašnjim podacima, bolest plavog jezika utvrđena na 203 registrovana žarišta u 19 opština Republike Srpske sa 458 seropozitivnih životinja i sa preko 4.000 sigurno eksponiranih domaćih preživara. Procjenjuje se da je nastala značajna materijalna šteta za pogođene ovčare, ukupnog iznosa preko milion KM.

Na proljeće vakcinacija životinja

Vlada je zadužila MPŠV da, zajedno sa Ministarstvom finansija Republike Srpske, predlože način obezbjeđenja finansijskih sredstva za sprovođenje predloženih mjera. Putem veterinarskih organizacija i ovlaštenih privrednih društava potrebno je nastaviti sa sistemskom dezinsekcijom svih zaraženih imanja i mjesta koja omogućavaju preživljavanje prenosnika bolesti.

JU Veterinarski institut Republike Srpske "Dr Vaso Butozan" biće zadužen da inovira program suzbijanja bolesti plavog jezika. Ministarstvo će planirati i po potrebi na proljeće sprovesti masovnu vakcinaciju svih prijemčljivih životinja protiv bolesti plavi jezik na cijeloj teritoriji Republike Srpske.

Jedinice lokalne samouprave su dužne da u skladu sa svojim nadležnostima preduzmu aktivnosti na suzbijanju ove bolesti, a one opštine koje nemaju veterinarskog inspektora treba obavezati da ga hitno zaposle, ili sa susjednim opštinama dogovoriti rad i plaćanje jednog inspektora za te opštine.

Foto: Bigstockphoto/edurivero


Tagovi

Plavi jezik Bolest Zaraza Ovce Ministarstvo poljoprivrede RS Eutanazija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.