Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alarmantno
  • 25.04.2016. 08:00

Čak 154.000 ovaca manje, a peradi 1,1 milion!

Broj krava u BiH u posljednjih pet godina smanjen je za 9 posto, odnosno 29.000 grla, broj ovaca je smanjen za 154.000 grla, odnosno 21 posto, a broj peradi je smanjen za 1,1 milion komada.

Foto: Karolina Tušek
  • 1.060
  • 51
  • 0

U posljednjih pet godina broj krava u BiH je smanjen za 9%, odnosno 29.000 grla, broj ovaca je smanjen za 154.000 grla, odnosno 21%, a broj peradi je smanjen za 1,1 milion komada! Kako piše vecernji.ba, pad stočnog i peradarskog fonda alarmirao je poljoprivrednike, ali i nadležna ministarstva koja za ovu pojavu krive tržišna kretanja i vremenske nepogode.

Usitnjeni posjedi, neuređene površine i niski poticaji

Kako bi pomogli riješiti problem, planiraju izmjene zakona, ali se nadaju da bi omogućavanje izvoza u pojedine zemlje moglo dati novi impuls stočarskoj proizvodnji. Prema navodima iz Federalnog zavoda za poljoprivredu, stočarstvo predstavlja budućnost poljoprivrede u BiH te ono pokreće i sve ostalo. No uništavaju je usitnjeni posjedi, neuređene površine i niski poticaji. Zbog toga će, kažu, u 2016. biti uspostavljena kontrola proizvodnosti na svim većim govedarskim farmama u Federaciji.

U tijeku je i kontrola mliječnosti na najmanje 15 većih farmi za proizvodnju mlijeka. Zbog značajnog pada broja koza i ovaca, bit će uspostavljena kontrola proizvodnosti na svim većim ovčarskim i kozarskim farmama. Plan je zadržati opseg poslova iz 2015. na ovčarskim farmama u Srednjobosanskoj i Sarajevskoj županiji, uz značajniju kontrolu proizvodnosti na ovčarskim farmama, dok se u drugim županijama planira značajnija suradnja.

Zaštita autohtonih pasmina

Što se tiče konja i magaraca, planira se uspostaviti funkcionalan sustav praćenja, evidencije, obilježavanja te umatičenja kod tih životinja. Bit će, navode, urađena pasminska i identifikacija brojnog stanja u još dvije županije, što će se činiti zajedno sa županijskim službama. I stanje u peradarstvu nije sjajno te se ima u planu uspostaviti kontrola proizvodnosti na svim većim peradarskim farmama u FBiH.

U planu je i da ove godine bude uspostavljena kontrola proizvodnosti na svim većim farmama domaćih životinja, koje imaju gospodarsku korist u FBiH, pri uzgoju svinja, pčela, riba, kunića i ostalih životinja. Posebice se planira identificiranje i očuvanje autohtone pasmine domaćih životinja.

Na 10 posto teritorija FBiH bit će evidentirana sva grla autohtonih pasmina, a u planu je i izrada analiza o stanju u govedarstvu, ovčarstvu, kozarstvu, konjogojstvu, peradarstvu te je izrađen prijedlog novog pravilnika.

Izvoz mlijeka i mesa

Dobra vijest je da je napokon nastavljen izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz osam bosanskohercegovačkih mljekara u Evropsku uniju. Nakon okončanja misije Direkcije za zdravlje i hranu, revizije i analize Evropske komisije u BiH, utvrđeno je da BiH ispunjava sve uslove za nastavak izvoza mlijeka na tržište EU. Tako je ukupnoosam mljekara dobilo dozvolu za izvoz svojih proizvoda.

Bosna i Hercegovina ispunila je i većinu uslova kako bi nesmetano mogli izvoziti meso i mesne prerađevine na tržište Evropske unije. Stočarstvu bi, stoga, mogli započeti bolji dani.

Foto: Karolina Tušek


Tagovi

Stočarstvo Smanjen broj grla Federalni zavod za poljoprivredu Izmjene zakona


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.