Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zarazne bolesti
  • 12.06.2016. 12:00

BiH želi status države slobodne od svinjske kuge

BiH ima status države službeno slobodne od slinavke i šapa, kuge malih preživara i afričke bolesti konja, no želja je dobiti i status države slobodne od klasične svinjske kuge.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 293
  • 13
  • 0

Kada su u pitanju zarazne bolesti životinja, Bosna i Hercegovina trenutno ima status države službeno slobodne od slinavke i šapa, kuge malih preživara i afričke bolesti konja, no želja je dobiti i status države slobodne od klasične svinjske kuge.

Naime, tim je povodom je na Jahorini i održana radionica na temu "Procedura službenog priznavanja država slobodnih od klasične svinjske kuge".

Obustava vakcinacije radi dobijanja statusa

Skup je, kako je prenio avaz.ba, organizirala Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH. Status države slobodne od ove bolesti je jedan od najznačajnijih uvjeta za izvoz mesa svinja i proizvoda od mesa svinja u Evorpsku uniju, ali i u ostale zemlje.

U Bosni i Hercegovini, navode, trenutno je na snazi obavezna vakcinacija svinja protiv ove bolesti. Međutim u cilju dobijanja statusa države službeno slobodne, ova aktivnost će se u skorije vrijeme morati obustaviti, a nastaviti sa aktivnim nadzorom ove bolesti kako u populaciji domaćih svinja tako i u populaciji divljih svinja. Posljednji slučaj ove bolesti u BiH zabilježen je 2007. godine.

Foto: Vjekoslav Hudolin


Tagovi

Svinjska kuga Zarazne bolesti Status Kancelarija za veterinarstvo Izvoz mesa


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.