Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prevencija zaraze
  • 12.09.2016. 12:00

BiH jedina u regionu bez bolesti kvrgave kože

Zahvaljujući hitnoj reakciji i primjeni preventivnih mjera na sprečavanju unosa i pojave bolesti kvrgave kože, BiH je ostala jedina zona u regionu u kojoj nije zabilježena pojava ove bolesti!

Foto: alisa
  • 2.206
  • 109
  • 0

Bosna i Hercegovina primjer je zemlje koja je, zahvaljujući hitnoj reakciji i blagovremenoj primjeni svih preventivnih mjera na sprečavanju unosa i pojave bolesti kvrgave kože, ostala jedina zona u regionu u kojoj nije zabilježena pojava ove bolesti!

Istaknuto je to na na dvodnevnoj konferenciji o bolesti kvrgave kože goveda u organizaciji Generalnog Direktorata za zdravlje i bezbjednost hrane Evropske komisije i Ministarstva poljoprivrede i hrane Bugarske na kojoj su prisustvovali ministri i šefovi delegacija 18 zemalja.Bih je predstavljao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Stručna i tehnička pomoć Evropske komisije

Skupom je predsjedavao komesar Vytenis Andriukaitis koji je istakao da je bolest kvrgave kože goveda veoma ozbiljan regionalni problem i da se širenje ove bolesti mora rješavati organizovano, temeljno i zajedničkim snagama. Evropska komisija je spremna pružiti stručnu i tehničku pomoć svim zemljama u kojim se pojavila bolest, kao i susjednim zemljama koje su potencijalno ugrožene po pitanju prenosa i širenja bolesti.

Na Konferenciji su usvojeni zaključci koji su osnova za koordinaciju i regionalu saradnju u svim aktivnostima koji slijede na kontroli, prevenciji i suzbijanja širenja bolesti kvrgave kože. Kako zemlje regiona u kojima se bolest pojavila imaju na raspolaganju skromna finansijska sredstva za sprovođenje potrebnih mjera na sprječavanju širenja i iskorjenjavanja ove bolesti, Evropska komisija je potvrdila da će potrebna dodatna finansijska sredstva za borbu protiv ove bolesti biti obezbjeđena i dostavljena svim zemljama regiona koje su se već suočile sa ovom bolesti ili im bolest prijeti.

Zajedničke aktivnosti će biti nastavljene tokom održavanja OIE regionalne konferencije u Lisabonu, u periodu od 19. - 23. septembra 2016. godine, na sastanku posebne radne grupe koju je OIE osnovala na utvrđivanja regionalnih prioriteta i smjernica za borbu protiv širenja bolesti kvrgave kože, stoji u priopćenju Ministarstva spoljne trgovine.

Foto: alisa24/Bigstockphoto


Tagovi

Kvrgava koža Prevencija Suzbijanje Goveda Evropska komisija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.