Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj turizma
  • 27.01.2017. 08:00

Turizam je najbrže rastuća grana privrede BiH

Kanton Sarajevo i Brčko distrikt ozbiljni su u jačanju svojih turističkih potencijala.

Foto: Facebook/Rajska/Žarko Pavlović
  • 553
  • 43
  • 0

Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal za razvoj turizma. U svim svojim dijelovima. Ne čudi stoga da je Služba za razvoj turizma Vlade Brčko distrikta BiH organizirala okrugli stol na temu "Turizam u Brčko distriktu BiH: Izazovi i potencijali" s ciljem razvoja turističkih potencijala ove lokalne zajednice.

Frank Baumeister, predstavnik Vlade Njemačke, koji je održao prezentaciju "Turizam u fokusu" istaknuo je kako Brčko distrikt BiH ima veliki potencijal te je neophodno ovaj sektor dići na višu razinu.

Uzeti Hrvatskoj dio turističkog kolača

"Svijet turizma brzo se mijenja, posebice u Europi. Što se tiče područja Balkana vidjeli smo da je prošle godine većinu turističkoga prometa ostvarila Hrvatska, a mi sada želimo pomoći da jedan njegov dio dobije i Bosna i Hercegovina, odnosno Brčko distrikt BiH. Nadamo se da ćemo u budućnosti zajedničkim projektima raditi prvenstveno na prepoznavanju turističkih znamenitosti ovoga grada koje će se kasnije razvijati i promovirati", istakao je Baumeister.

Dušanka Pantelić, voditeljica Službe za razvoj turizma Vlade Brčko distrikta BiH, naglasila je da je ovo prvi javno-privatni dijalog ovakvoga tipa organiziran u Brčkom i okupio je sve sudionike turističkoga sektora na jednom mjestu.

"Cilj nam je zajedničkim snagama ustanoviti što nedostaje Brčko distriktu BiH i što možemo poboljšati u ovoj oblasti. S obzirom na to da do sada nismo prepoznati, neophodne su nam nove ideje i načini da turizam zaživi u našemu gradu. Želja nam je nastaviti ovakav dijalog te održati određene edukacije za npr. recepcionare, poput edukacija koje smo organizirali prije nekoliko godina za turističke vodiče", istaknula je Pantelić.

Ona je kao temeljne turističke potencijale Distrikta navela mnogobrojne kulturno-zabavne manifestacije, hotelijerstvo, resurse rijeke Save i seoski turizam, navodi se na stranici Vlade Brčko distrikta.

Sarajevo radi strategiju razvoja turizma

Turizam želi jačati i Vlada Kantona Sarajevo. Registrovana je, naime, Turistička zajednica Kantona Sarajevo prema novom Zakonu o turizmu koji je donesen prošle godine.

"Od 2004. godine Vlada Kantona Sarajevo nije imala uvid u poslovanje prethodne Turističke zajednice, niti gdje idu pare. S obzirom na sve veći broj turista u Sarajevu, sa tim novcem moglo se riješiti pitanje Bjelašnice, Igmana, Trebevića...", rekao je ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić.

Ujedno je i najavio da će se u narednom periodu odrediti lokalitet na koji bi pristizali svi autobusi sa turistima, izgraditi žičara, više ulagati u razvoj samog grada i njegovo čišćenje.

"Planiramo izradu finansijskog plana i strategiju za razvoj turizma, jer smatramo kako je turizam najbrža rastuća grana privrede", iznio je buduće planove Nermin Muzur, vršilac dužnosti predsjednika Turističke zajednice KS.

Pozvao je i sve građane koji žele da doprinesu promociji turizma u Sarajevu da svoje ideje šalju na e-mail Turističke zajednice: ideja@visitsarajevo.ba.

Foto: Facebook/Rajska/Žarko Pavlović


Tagovi

Turizam Ulaganje Seoski turizam Sarajevo Brčko


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]