Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptica grabljivica
  • 25.01.2017. 18:00

Kormorani ugrozili riblji fond rijeke Drine

Ove zime je posebno veliki problem jer su zaledile Sava i Dunav pa su sva jata doletjela u potrazi za hranom na naša područja, kažu iz SRD Drina.

Foto: Pixabay/diapicard
  • 672
  • 67
  • 0

Kormorani i ove godine nanose veliku štetu ribljem fondu rijeke Drine na teritoriji Bratunca. Članovi Sportsko-ribolovačkog društva "Drina" Bratunac zabrinuti su za ionako desetkovan riblji fond i svakodnevno čine sve da otjeraju ove štetočine sa naših prostora.

Ove zime je posebno veliki problem jer su zaledile Sava i Dunav pa su sva jata doletjela u potrazi za hranom na naša područja. Nanose veliku štetu, pogotovo na zimovnicima Drine koje veoma lako pronalaze”, rekao je Miroslav Lončarević, profesionalni ribočuvar u SRD “Drina” Bratunac za srebrenica-brat.

Kormoran, podsjećaju, dnevno može pojesti i do pola kilograma ribe, a smatra se veoma društvenom i uvjek se kreće u velikim jatima. Ta je ptica dugo bila na listi zaštićenih vrsta. No, zbog velikih šteta koje nanosi ribljem fondu, zabrana lova je ukinuta 1996. godine.

Svakodnevno izlazimo na rijeku zajedno sa našim kolegama iz Lovačkog udruženja koji nam pomažu i rastjeruju ribu koristeći oružje predviđeno za lov ptica. Takođe koristimo i pirotehniku, tačnije petarde, kojima ih plašimo i rastjerujemo”, kazao je Miroslav.

Pored toga što uništavaju riblji fond ove ptice uništavaju i vegetaciju u priobalnim području rijeke Drine.

Foto: Pixabay/diapicard


Tagovi

Kormorani Rijeka Drina Bratunac


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.