Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kina
  • 11.05.2016. 12:00

Smrznutom svinjetinom Kinezi ruše cijenu mesa

Ovo je prvi put da vlasti interveniraju na tržištu plasiranjem mesa iz rezervi, a razlog je prošlogodišnji porast cijena svinjskog mesa za 50 posto.

  • 252
  • 12
  • 0

Grad Peking u naredna će dva mjeseca plasirati na tržište oko 3.000 tona zamrznutog svinjskog mesa, kako bi pokušala srušiti cijene mesa za oko 18 odsto, objavio je Washington Post, pozivajući se na kineske medije.

Kako navode, ovo je prvi put da vlasti interveniraju na tržištu plasiranjem mesa iz rezervi, a razlog je prošlogodišnji porast cijena svinjskog mesa za 50%. Svinjsko meso važan je artikl za kinesku ekonomiju, a kretanje cijena na tom tržištu može utjecati i na svjetske cijene.

Rast potražnje za svinjetinom u Kini

U Kini, inače, neprestano raste potražnja za svinjetinom, još od 70-tih godina, kada je uzgoj svinja liberaliziran, tako da je ta zemlja danas najveći proizvođač i najveći potrošač svinjskog mesa na svijetu. Svinjetina čini 60% ukupnog tržišta mesa u Kini, a Kinezi troše dvostruko više svinjetine od svjetskog prosjeka.

Sustav rezervi svinjskog mesa uspostavljen je 2007. godine, kada je tržište bilo narušeno, a cijene skočile 87% u samo jednoj godini, jer je stočni fond bio ugrožen zbog bolesti životinja. Cijena svinjetine postala je, pišu, jedan od utjecajnijih faktora na inflaciju, a s obzirom da i mjera plasiranja smrznutog mesa može potrajati tek nekoliko mjeseci, Kina je pojačala uvoz svinjskog mesa.

Foto:bigstochphotos.com;Artem Merzlenko


Tagovi

Cijene svinjetine Svinjsko meso Intervencija države


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.