Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krastavaca
  • 26.05.2016. 08:00

Niču nasadi kornišona na zeničkom području

Ugovore o poslovnoj saradnji za proizvodnju krastavaca kornišona već je potpisalo dvadesetak poljoprivrednih proizvođača.

  • 1.185
  • 58
  • 0

Poljoprivrednici s područja Zenica počet će proizvoditi krastavce vrste kornišon. Kako piše fokus.ba, uzgoj je dogovoren u suradnji sa Zemljoradničkom zadrugom Gračanka iz Gračanice i firmom Agrona iz Živinica.

Potpisani ugovori o saradnji

Ugovore o poslovnoj saradnji za proizvodnju krastavaca kornišona već je potpisalo dvadesetak poljoprivrednih proizvođača s nemilskog područja, zatim Babina, Orahovice, Svića i Gornje Zenice, te zasijalo veće površine ovim povrćem.

Uzgojem krastavaca na površini od jednog duluma, tvrde stručnjaci, može se proizvesti i do sedam tona kornišona, za koje proizvođači unaprijed imaju ugovorenu prodaju.

Program podupire USAID

Prema zaključenim ugovorima, svi kooperanti od otkupljivača dobivaju sadni materijal, odgovarajuće gnojivo, zatim zaštitna sredstva i mreže, a, što je najvažnije, imaju garanciju da će im biti otkupljena kompletna proizvodnja.

Program proizvodnje krastavaca kornišona potpomaže Američka razvojna agencija USAID i njezin projekt Partnerstvo za razvoj agrobiza kojim se nastoji ojačati proizvodnja i otkup kornišona u Bosni i Hercegovini. Kornišin će se plasirati na domaće i europsko tržište.

Foto: 1513015/Pixabay


Povezana biljna vrsta

Krastavac

Krastavac

Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Uzgaja se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, i kao industrijski... Više [+]

Tagovi

Krastavac Kornišon Zenica USAID Proizvodnja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]