Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva češnjaka
  • 05.11.2015. 14:00

Kako uzgojiti češnjak iz zračnih lukovica?

Osim pomoću češnjeva, češnjak možemo saditi te razmnožavati i pomoću zračnih lukovica. Takva sadnja je brža, no na urod se duže čeka.

  • 287
  • 9
  • 0

Jedan od jesenskih poslova u povrtnjaku je i sadnja češnjaka. Češnjak, botaničkim imenom Allium sativum, pripada porodici Liliaceae. Uz luk je najznačajniji predstavnik skupine lukovičastog povrća. Pripada najstarijim povrtlarskim kulturama, a podrijetlom je s područja srednje Azije.

Za uzgoj češnjaka prikladna su lakša aluvijalna tla dobre strukture i blago kisele ili neutralne reakcije te nikako zaslanjena tla. Dobra ocjeđenost tla i umjerena vlaga važni su za vegetativan rast. U slučaju dužeg sušnog razdoblja, navodnjavanjem se može izbjeći stres od suše i osigurati planirani prinos.

Osim češnjeva - mogu se posijati i zračne lukovice

Češnjak ima velike zahtjeve prema svjetlosti pa za uzgoj treba izabrati dobro osunčane terene, bez zasjena drugih visokih vrsta. Za zriobu lukovice poželjno je suho i toplo vrijeme. Povoljni uvjeti za uzgoj češnjaka su u dolinama rijeka tamo gdje je klima nešto aridnija, a u kraškim poljima na prisojnim položajima, gdje se zimi ne zadržavaju vode.

Najbolje vrijeme za sadnju je mjesec oktobar te početak novembra. Lukovica češnjaka je po svojoj građi prvenstveno reproduktivni organ. Sastoji se od manjeg ili većeg broja češnjeva, a svaki od njih može dati novu biljku. Osim češnjeva češnjaka, na jesen, ali i u proljeće, možete posijati i zračne lukovice češnjaka koje izgledaju kao minijaturni češnjevi.

Veći prinos češnjaka

Naime, neki ekotipovi razvijaju i cvjetnu stabljiku, koja naraste 70 do 100 cm i na vrhu nosi zračne češnjiće te po nekoliko sterilnih cvjetova, koji su u početku obavijeni jednim ovojnim listom. Iz zračnih češnjića mogu se razviti nove biljke, koje razviju sitnu lukovicu s jednim ili po nekoliko sitnih češnjeva. Ove zračne lukovice neki proizvođači otkidaju čim se pojave, što omogućava veći prinos.

Ovisno o uvjetima u kojima raste, može već kroz jednu sezonu narasti do veličine konzumnog češnjaka, mada je češće da se to dogodi kroz dvije sezone - prve godine iz sjemena naraste na veličinu jednog češnja, druge godine naraste češnjak za berbu.

Kada u proljeće češnjak počne razvijati cvjetnu stapku, preporučuje se potrgati ih dok su male, jer mnogi vjeruju kako razvoj zračnih lukovica ili sjemenja na biljci uzrokuje manje češnjeve, a to dodatno ovisi i o vrsti. Da ne bi nepotrebno bacili ove stapke, one se mogu iskoristi tako što se ukisele poput krastavaca, a mogu se za jelo koristiti i svježe. Isto tako, možete ostaviti zračne lukovice kao sjemenski materijal za razmnožavanje češnjaka. U tom slučaju češnjak vadite malo kasnije no što je optimalno za berbu. Preproučuju se starinske vrste češnjaka koje imaju izuzetno velike zračne lukovice.

Uzgoj iz lukovica traje dvije godine

Prilikom sadnje, male zračne lukovice nije potrebno stavljati kao češnjeve u zemlju jednu po jednu, nego se jednostavno posiju. Ne mora se paziti jesu li okrenute na dobru stranu. Potrebno je napraviti redove na gredici i laganim bacanjem rasporediti po njima češnjeve, koji se zatim zatrpaju zemljom. Iduće godine, oni će narasti do veličine jednog češnja češnjaka. Takav češnjak se vadi u junu i opet se sadi na jesen. Tako da tek iduće godine iz njega možemo dobiti glavicu češnjaka. Rijetko kada se dogodi da iste godine iz malih zračnih lukovica narastu veliki češnjevi, što uvelike ovisi i o vrsti češnjaka, kvaliteti tla i klimatskim prilikama. Dakle, uzgoj češnjaka iz zračnih lukovica traje dvije godine, dok ga iz češnjeva dobijemo za godinu dana.

Uzgoj češnjaka iz zračnih lukovica po vremenu sadnje i vađenja

  • prve jeseni se siju zračne lukovice,
  • iduće proljeće ili ljeto vade se male lukovice,
  • iste jeseni sade se male glavice, a
  • drugo proljeće ili ljeto vade se glavice češnjaka.

Biljka češnjaka je vrlo otporna na niske temperature i može dobro prezimiti kontinentalnu zimu. Samo neki kultivari i ekotipovi mogu biti više ili manje oštećeni od niskih temperatura. Za normalan rast i glavičenje češnjevi za reprodukciju moraju biti izloženi niskim temperaturama manjim od 15 °C uz optimum od 2 - 4 °C bilo u skladištu ili u tlu. Češnjaku preko zime godi malčiranje sijenom, kao i drvenim pepelom. Kalij u drvenom pepelu koristan je za rast češnjaka.


Tagovi

Uzgoj češnjaka Sadnja Lukovica Češanj Zračna lukovica Zrioba lukovice Prinos češnjaka Sjemenski materijal Starinske vrste Sijeno Pepel


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Dugogodišnja je novinarka u području poljoprivrede.