Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata poticaja
  • 26.05.2016. 12:15

Poljoprivrednici blokirali Izačić!

Oko 200 poljoprivrednika iz Cazina s 180 traktora blokirali su granični prijelaz Izačić zbog neisplate poticaja.

Foto: badziol
  • 1.229
  • 61
  • 0

Oko 200 poljoprivrednika iz Cazina s 180 traktora blokiralo je u potpunosti granični prijelaz Izačić u Bihaću!

Podsjećamo, poljoprivrednici su jučer došli na GP Izačić gdje su i proveli noć, a prethodni dan blokirali jednu prometnu traku u znak protesta jer im federalno ministarstvo nije isplatilo poticaje.

Ostaju do daljnjega na granici

Protestom traže isplatu poticaja za 2014, 2015. i prvi kvartal 2016. godine.

"S obzirom da nisu ispunili naše zahtjeve, a to je pismena garancija da će do 30. juna biti isplaćeni svi poticaju za 2014. godinu, već su nam poslali neku obavijest da će se o tome raspravljati na tematskoj sjednici Vlade FBiH, mi smo odlučili u potpunosti blokirati saobraćaj. I ovdje ostajemo do ispunjenja naših zahtjeva“, kazao je za Klix.ba Dževahir Babić, iz Udruženja poljoprivrednika "Krajina“.

Poljoprivrednici na GP Izačić, prijete blokadom

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva poslali su obavijest da je jučer nastavljena isplata poticaja za poljoprivredne proizvođače u 2016. godini te da su na banke dostavljeni nalozi u iznosu od 5.099.416,67 KM.

Uplaćeno dodatnih 2,8 miliona KM

"Kao što smo već, u proteklih nekoliko dana, izvijestili javnost i poljoprivrednike, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kontinuirano vrši isplatu poticaja u skladu sa dinamikom utvrđenom u Programu poticaja za poljoprivredu, te obavještava poljoprivredne proizvođače da je uplaćeno dodatnih 2.861.536,94 KM. Ovi nalozi su predani na banke i trebaju biti realizovani danas", priopćilo je ministarstvo.

Nadalje, obavještavaju poljoprivredne proizvođače - korisnike poticaja da će Vlada Federacije BiH, na tematskoj sjednici o stanju poljoprivrede u Federaciji koja će se zakazati u narednim danima, također razmotriti načine rješavanja problematike dugovanja iz ranijih godina.

Foto: badziol40/Pixabay


Tagovi

Poljoprivrednici Blokada Izačić Cazin Poticaji Protest


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.