Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OLAF
  • 01.06.2016. 15:00

Oštetili EU fondove za 888 miliona eura!

Gotovo milijardu dolara sredstava iz fondova Evropske unije otišlo je prošle godine u ruke podnositelja lažnih zahtjeva, pri čemu je najviše sumnjivih zahtjeva za isplate bilo u Rumunjskoj, Bugarskoj i Mađarskoj!

Foto: pasiphae/bigstockphoto.com
  • 547
  • 27
  • 0

Godina 2015. bila je vrlo raznolika i važna za rad Evropskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF). Slučajevi su bili složeni te su primjerice obuhvaćali istraživanje prijevare u ekološkom projektu koji EU financira u Africi, suradnju s japanskim i malezijskim vlastima u slučaju izbjegavanja plaćanja antidampinških carina vrijednom više milijuna eura te razbijanje kriminalne mreže koja proizvodi krivotvoreni šampon u Španjolskoj.

OLAF je izvijestio o iznimnoj uspješnosti provedenih istraga: zaključen je najveći broj istraga posljednjih godina, suzbijane su prekogranične prijevare te su ostvareni konkretni rezultati u zaštiti novca evropskih poreznih obveznika.

"Našim se istragama u 2015. ponovno pokazalo da se nezakonite aktivnosti ne zaustavljaju na nacionalnim granicama", izjavio je glavni direktor OLAF-a Giovanni Kessler.

Uspješnost istraga OLAF-a u 2015. u brojkama

OLAF je 2015. zaključio 304 istrage, što je rekordan broj za Ured te se posebno usredotočio na smanjenje broja dugotrajnih istraga u svojem resoru. Tijekom godine OLAF je izdao 364 preporuke nadležnim tijelima EU i država članica. Time će se omogućiti povrat sredstava EU koja su neprimjereno potrošena te olakšati kazneni progon prevaranata.

Budući da je strukturnim fondovima ponovno financirana većina njegovih istražnih radnji, OLAF je EU i nacionalnim tijelima preporučio ukupno 888,1 milion EUR za povrat sredstava u proračun EU.

Gotovo milijardu eura otišlo na prijevaru

Gotovo milijardu dolara sredstava iz fondova Evropske unije otišlo je prošle godine u ruke podnositelja lažnih zahtjeva, pri čemu je najviše sumnjivih zahtjeva za isplate bilo u Rumunjskoj, Bugarskoj i Mađarskoj!

To je ipak nešto manje u odnosu na 901 milijun eura iz prethodne godine. Taj iznos čini oko 0,6% proračuna za subvencije poljoprivrednicima i siromašnim regijama. Među 1.400 registriranih neosnovanih zahtjeva je i zahtjev za dobivanje 1,3 milijuna eura za modernizaciju hladnjače za povrće u Bugarskoj.

Kada su inspektori razmotrili taj slučaj, utvrdili su da je dobavljač opreme i vlasnik tvrtke ista osoba koja je na ilegalan način podigla cijenu projekta. U jednoj drugoj vrsti prijevare, uvoznici kineskih solarnih panela prevarili su evropske vlasti jer su koristili lažne dokumente u kojima su promijenili njihovo porijeklo i tako izbjegli uvozne carine.

Prošle godine je sudskim putem vraćeno 187 miliona eura u Bruxelles, što je za 10% manje nego u 2014. godini.

Foto: pasiphae/bigstockphoto.com


Tagovi

Poljoprivreda OLAF Prijevare


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.