Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljna organska proizvodnja
  • 13.10.2016. 15:00

Nova web platforma za proizvođače

Proizvođači i njihove asocijacije mogu koristiti OK-Net Arable da bi pronašli praktična rješenja organske proizvodnje, a u isto vrijeme da diskutuju o tome kako se ta rješenja primjenjuju na terenu, u određenim geografskim i klimatskim uslovima.

Foto: bigstockphoto.com/Esben Klin
  • 1.335
  • 65
  • 0

Nova web platforma, nazvana OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko dana. Cilj rada veb platforme je da popuni prazninu u razmjeni informacija između farmera, poljoprivrednih proizvođača organske biljne hrane širom Evrope.

Platformom do praktičnih rješenja

Kompleksnost organske proizvodnje zahtjeva da proizvođači imaju visok nivo znanja i vještina. A razmjena o tehnikama organske proizvodnje je i dalje ograničena. OK-Net Arable, web platforma je kreirana da promoviše razmjenu znanja između poljoprivrednika, savjetodavaca i naučnika.

Proizvođači i njihove asocijacije mogu koristiti OK-Net Arable da bi pronašli praktična rješenja organske proizvodnje, a u isto vrijeme da diskutuju o tome kako se ta rješenja primjenjuju na terenu, u određenim geografskim i klimatskim uslovima. Platforma omogućava i da korisnici daju povratne informacije o rješenjima, unaprijede ih, i na kraju povećaju produktivnost i kvalitet u organskom uzgoju biljnih vrsta širom Evrope. Platforma je trenutno dostupna na 10 jezika, navodi TPorganics.eu.

Savjeti, grupisani po najvažnijim temema

Rješenja su podijeljena po najvažnijim temema u organskoj biljnoj proizvodnji: kvalitet zemljišta i đubrenje, upravljanje hranivima, štetočinama i kontroli bolesti, suzbijanju korova i rješenjima za specifične biljne vrste.

Mnogo više nego što je traženje savjeta, ideja je da se poljoprivrednici aktivno uključe u ko-kreiranje projekta. Rad platforme je olakšalo 14 grupa inovativnih poljoprivrednika.

OK-Net Arable web platforma: http://farmknowledge.org/

OK-Net Arable project website: http://www.ok-net-arable.eu

Foto: bigstockphoto.com/Esben Klin


Tagovi

Organska proizvodnja Savjeti Praktična rrešenja Web platforma


Autorica

Verica Matić

Više [+]

Administratorica na Agroklubu. Magistar je turizma, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Vjeruje u tradicionalne vrijednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]