Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji
  • 04.03.2016. 16:00

Najavljena isplata ostatka poticaja!

Najavljena isplata poticaja poljoprivrednicima Republike Srpske do kraja aprila.

  • 1.266
  • 56
  • 0

Proljetna sjetva samo što nije, a poticaji poljoprivrednicima u RS još uvijek nisu u cijelosti isplaćeni. Na tu temu osvrnuo se i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Boris Pašalić na seminaru za savjetodavce u poljoprivredi o registraciji poljoprivrednih gazdinstava.

Isplata do kraja aprila

On je ovom prilikom najavio isplatu preostalih poticaja do kraja aprila, a podsjetio je da je na osnovu poljoprivredne proizvodnje isplaćeno do sada nešto više od 35 milona KM poticaja od čega su u posljednje dvije sedmice realizirane isplate od po 5 miliona KM.

"Plan je da svake sedmice plaćamo određeni iznos, a juče je isplaćeno pet miliona. Nažalost, Ministarstvo nije samostalno u smislu plaćanja, ali ulažemo maksimalne napore da podsticaji budu isplaćeni, kako bi proizvođači u martu i aprilu mogli obaviti sjetvu na svojim oranicama", rekao je Pašalić za Nezavisne novine.

Završava se Nacrt pravilnika o poticajima u poljoprivredi

Već u ponedjeljak trebao bi biti dostupan tekst Nacrta pravilnika o poticajima u poljoprivredi za ovu godinu, a kako je najavljeno, budžetski okvir ostaje isti kao i prethodne godine i iznosi 60 miliona KM. Prema Pašalićevim riječima, ovim se pravilnikom pojednostavljuje procedura za prijavu, a Pravilnik sadrži i nove mjere pokrića dijela troškova poljoprivrednog osiguranja, te nove mjere u pčelarskoj proizvodnji.

Osim toga, Pravilnikom su obuhvaćene i korekcije rokova za podnošenje prijava za poticaje pa će tako svi oni poljoprivrednici koji žele ostvariti pravo na poticaje, morati do 15. maja ažurirati podatke o svojoj proizvodnji u Agenciji za posredničke, informatičke i financijske usluge.

Novost je i da se ovim Pravilnikom ponovo uvode poticaji za priplodni podmladak, junice proizvedene na vlastitim gazdinstvima i one koje su uvezene sa drugih tržišta.

Foto:depositphotos.com;werve


Tagovi

Isplata poticaja Poljoprivredna proizvodnja Boris Pašalić Pravilnik o poticajima Proljetna sjetva Poljoprivredni proizvođači Pčelarska proizvodnja Budžetski okvir Poljoprivredno osiguranje