Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Loša godina
  • 13.08.2016. 15:00

Mraz desetkovao prinose meda

Prinosi meda u Unsko-sanskom kantonu i do deset su puta manji nego što je uobičajeno!

Foto: bussineshelper/Pixabay
  • 292
  • 14
  • 0

Prinosi meda na području Unsko-sanskog kantona i do deset puta su manji u odnosu na uobičajene i ovo je jedna od najgorih godina za proizvođače meda na ovim prostorima!

Prema riječima Ermina Šehića, predsjednika Udruženja pčelara USK, prinosi po jednoj košnici iznose svega tri do pet kilograma meda, a očekivane su količine između 40 i 50 kilograma, pišu nezavisne.

Kako će pčelari ove godine pretrpjeti ogromne gubitke, nadaju se pomoći kantonalnih i općinskih vlasti kako bi se bar malo umanjila nastala šteta. Ne dogodi li se to, strahuju, upitan je opstanak brojnih pčelinjih društava, a time i budućnost pčelarstva na ovim prostorima.

Glavni uzrok ovakve situacije, rekao im je Šehić, nepovoljni su vremenski uslovi i, posebno, kasni proljetni mraz, koji je u značajnoj mjeri naštetio ispaši pčela. Prema njegovim riječima, rezultat svega biće smanjene količine meda na tržištu i znatno povećanje njegove cijene.

Foto: bussineshelper/Pixabay


Tagovi

Prinosi meda Štete Loša godina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.