Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaj poljoprivrede
  • 18.04.2016. 12:00

Prijedor raspisao poziv za podsticajna sredstva

Maksimalni iznos podsticaja za fizička lica iznosi 2.000 KM, a za preduzetnike i pravna lica 4.000 KM. Iznos podsticaja povećava se za 10 posto, ako je žena nosioc porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, no iznos ne može biti veći od maksimalnog.

Foto: Curto/Bigstockphoto
  • 175
  • 5
  • 0

Grad Prijedor raspisao je Javni poziv za realizaciju Programa korištenja budžetskih sredstava za poljoprivredu u 2016. godini. Kako stoji u Pozivu, pravo na ostvarivanje podsticajnih sredstava imaju poljoprivredni proizvođači (fizička lica, preduzetnici i pravna lica) koja proizvodnju obavljaju na teritoriju grada Prijedora, koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, na vrijeme podnesu prijavu te ispune uslove Programa. Rokovi za podnošenje prijava utvrđeni su za svaku vrstu poljoprivredne proizvodnje, a prijavu podnosi nosilac gazdinstva u šalter sali gradske uprave Prijedor.

Dodatni podsticaj za žene nosioce gazdinstva

Maksimalni iznos podsticaja za fizička lica iznosi 2.000 KM, a za preduzetnike i pravna lica 4.000 KM. Iznos podsticaja povećava se za 10%, ako je žena nosioc porodičnog poljoprivrednog gazdinstva s tim da on ne može prelaziti maksimalan iznos. Između ostalog, podsticajna sredstva za govedarstvo za fizička lica su od 75 do 100 KM za jedno grlo odnosno za pravna lica od 150 do 200 KM.

Za ovčarstvo su predviđeni iznosi od 5 odnosno 10 KM po ovci, a za svinjarstvo od 25 do 50 KM odnosno 50 do 100 KM. Za peradarstvo se iznosi kreću od 0,20 KM po brojleru do 0,50 KM po nosilici. Za pravna lica od 0,40 KM do 1,00 KM. Pčelarstvo se podstiče s 2,00 KM po košnici.

Podsticajna sredstva predviđena su i za proizvodnju gljiva, proizvodnju povrća na otvorenom polju, proizvedene žitarice, sufinanciranje nabavke novih plastenika, voćarstvo, plasteničku proizvodnju povrća i cvijeća i obnovu poljoprivredne mehanizacije.

Zvanični Javni poziv koji potpisuje gradonačelnik Marko Pavić, pronađite u dokumentu ispod teksta.

Foto: Curto/Bigstockphoto


Dokumenti


Tagovi

Prijedor Podsticaji Javni poziv


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.