Pregled prema aktivnim tvarima - Rodenticidi

Derivati kumarina su kumulativni otrovi te djeluju postepeno na glodare, koji ugibaju uslijed unutarnjeg krvarenja nakon 5 - 7 dana od unosa u organizam. Koriste se prosipanjem puteva kojima se najčešće kreću štakori i miševi, kao gotovi mamci odnosno trovanje vode u zdjelicama, radi suzbijanja glodara u prostorijama. Slična su i svojstva hlorfacinona, koji se osim u skladištim...

Pogledaj više...

Derivati kumarina su kumulativni otrovi te djeluju postepeno na glodare, koji ugibaju uslijed unutarnjeg krvarenja nakon 5 - 7 dana od unosa u organizam. Koriste se prosipanjem puteva kojima se najčešće kreću štakori i miševi, kao gotovi mamci odnosno trovanje vode u zdjelicama, radi suzbijanja glodara u prostorijama. Slična su i svojstva hlorfacinona, koji se osim u skladištima može koristiti i za suzbijanje poljskih glodara (u rupe, u hrpice međusobno udaljene najviše 10 m. i pokrivene slamom i sijačicom - 2x12 kg/ha ). Za rodenticide nisu propisane tolerance jer se ne smiju nalaziti u namirnicama niti u stočnoj hrani.

Po akutnoj toksičnosti kumarinski rodenticidi pripadaju skupini opasnih, a po hroničnoj skupini najopasnijih ( LD 50 1,5 mg/kg ) spojeva. Kumatetralil S.O. = I, odnosno II (do 10% d.t.). Vrlo male doze, ponovljene tokom nekoliko dana, dovode do teških unutarnjih krvarenja izazvanih poremećajima u grušanju krvi oštećenih kapilara.Velike doze K1 vitamina djelotvorne su i kod ljudi i kod životinja otrovanih sredstvima na bazi kumarina. Slična je otrovnost hlorfacinona. S.O. = I ( preko % d.t.); II = ( 0,1-1% d.t.); inače = III. Flokumafen, bromadiolon, brodifakum i difetialon pripadaju u skupinu antikoagulanata koji djeluju već nakon jednokratnog uzimanja. Djeluju brže, ali su znatno opasniji za ljude i toplokrvne životinje. Neke formulacije imaju dozvolu i za primjenu protiv poljskih glodara stavljanjem u njihove (aktivne) rupe. Bromadiolon S.O. = I; 0,008 – 0,25 % = II; ispod 0,008 % = III. Brodifakum S.O. = I (iznad 0,005%); inače = II. Flokumafen S. O. = I; do 0,005% = III. Opasan za ptice, a naročito za pse. Ne smije se koristiti u polju. LD 50 = 0,4. Difetialon (tip analog brodifakuma) ima LD 50 0,6 ( d.t.). S.O. = I; 0,0025 – 0,125% = II; ispod 0,0025% = III. Sve vrste zatrovanih mamaca treba stavljati tačno prema uputama i ne rasijavati. Ne smiju biti dostupni: djeci, domaćim životinjama i divljači. Treba spriječiti onečišćenje uskladištenih proizvoda i bunara.