Teflutrin

Najtopljiviji i najishlapljiviji piretroid III generacije, prikladan za suzbijanje štetnika u tlu na pšenici, šećernoj repi, kukuruzu i suncokretu. Ne koristiti u soji i povrću. Ne tretirati sjeme s više od 16% vlage. LD50 25. S.O. = II, do 20% = III. Karenca: OVP – kukuruz, silažni kukuruz smije se žeti najranije u stadiju mliječne zriobe. 91 dan krompir, OVP-u šećernoj repi, suncokretu, paprici, paradajz, brokuli, kelju pupčaru, kupusu, kelju, cvjetači, kineskom kupusu, korabi, mrkvi, peršunu, pastrnjaku, cvekli, zelju, lobodi, salati, grahu, grašku, lubenici, dinji, krastavcu, tikvicama, crvenom luku i bijelom luku.

Posebne odredbe

DIO A

Dopušten za upotrebu samo kao insekticid.

- tretiranje sjemena smije se jedino obavljati u profesionalnim uređajima za tretiranje sjemena. Ti uređaji moraju raditi na osnovu najboljih dostupnih tehnika da bi se isključila mogućnost ispuštanja oblaka prašine tokom skladištenja, prevoza i primjene.

DIO B

Zа provođenje jedinstvenih principа iz propisа o jedinstvenim principimа zа ocjenjivаnje FFS, pri donošenju odluke o registraciji uzimaju se u obzir i zaključci postupka razmatranja aktivne supstance od strane relevantnih tijela Evropske unije.

U ovoj cjelokupnoj ocjeni potrebno je obrаtiti posebnu pаžnju nа:

-sigurnost operatera i radnika i uključujući uslove upotrebe primjenu adekvatne lične zaštitne opreme, kao i  respiratornu zaštitnu opremu.

-rizika za ptice i sisare. Primjena mjera za smanjenje rizika kako bi se osigurao visok stepen inkorporacije u zemljište i izbjeglo rasipanje.

-osigurati da etiketa tretiranog sjemena uključuje informacije da je sjeme tretirano teflutrinom što predstavlja mjere za smanjenje rizika propisane registracijom.