Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj voća
  • 16.01.2020. 10:00

Zoran Keserović: Manje voća u 2019. godini i to za osam odsto

Profesor Poljoprivrednog fakulteta dr Zoran Keserović kaže da je lane bilo sedam do osam odsto manje voća nego godinu ranije, između 1.250 i 1.300 tona i procenjuje da će Srbija od izvoza ostvariti od 625 do 630 miliona dolara.

Foto: Đorđe Simović
  • 285
  • 36
  • 0

Nema zvaničnih podataka o tome koliko smo imali voća tokom 2019. godine. Međutim, prema rečima profesora Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Zorana Keserovića voća je lane bilo za sedam do osam odsto manje nego godinu ranije, između 1.250 i 1.300 tona. On procenjuje da će Srbija od izvoza ostvariti do 630 miliona dolara.

Keserović podseća da je u jesenjim mesecima prošle godine izvoz jabuka bio povećan za 15 odsto, da je dva i po puta porasla potražnja na stranim tržištima za kajsijama, a između 30 i 40 odsto više su se tražile višnje, kako industrijske, tako i sveže. Zbog toga kako Keserović dalje ističe to su pokazatelji da u jabuke, kajsije i višnje vredi ulagati. 

Podbacile i trešnje i breskve 

Po njegovim rečima, sezona 2019. bila je loša za trešnje i breskve. Trešnje su oštećene zbog čestih kiša tokom aprila i maja, pa je ubrano između 12.000 i 13.000 tona, a samo godinu ranije bilo ih je 20.000 tona. Breskve su podbacile zbog gljivične bolesti.

Keserović podvlači i to da nam nedostaju kruške, dunje i orasi, koji se mogu gajiti oko Fruške gore, na Telečkoj i Titelskoj visoravni. Naše maline su tvrdi on i dalje tražene u svetu i nalaze se među deset domaćih proizvoda koji imaju kupce van zemlje. Pokazalo se da one nisu za niziju, već da ih treba gajiti u centralnim delovima zemlje, pa se smatra on treba okrenuti jagodama. Borovnica, isto, nije pogodna za ravničarski kraj, premda je isplativa.

Pokazalo se, naglašava naš sagovornik, da voćari koji imaju velike površine jabučnjaka odlično privređuju i direktnim izvozom jabuka snabdevaju čak i kupce u Velikoj Britaniji i skandinavskim zemljama, dok mali proizvođači nemaju direktne izvoznike već jabuke na inotržište prodaju putem posrednika, koji spuštaju cenu proizvoda te nemaju odgovarajuću zaradu pa im je pomoć države neophodna.

Izvoznici posluju s gubicima 

Složena zemljoradnička zadruga "Voćar" iz Starog Slankamena na lageru ima 8.000 tona jabuka, od čega je već ka ruskom tržištu otišlo 1.000 tona. Ovde kažu da u februaru očekuju da potražnja za jabukama znatno poraste. Ipak, do sada isporučenih 1.000 tona jabuka ne mogu da naplate kod domaćih izvoznika.

Ovde tvrde da desetak izvoznika koji su ostali da se bave izvozom voća posluju s gubicima, pa čekaju na novac već nekoliko meseci, premda su Rusi jabuke platili za nekoliko dana po njihovom prijemu. Kilogram jabuka na veliko trenutno košta oko 40 evrocenti. 

Keserović opet smatra da bi država trebalo prvenstveno da pomogne u delu koji se odnosi na ukidanje Uredbe o izvozu voća koje, a po tom dokumentu, mogu prodavati na inotržište preduzetnici koji imaju hladnjače od 500 tona zapremine. "Tim propisom ugašen je posao velikog broja manjih trgovaca voća na stranim tržištima i doprineo da domaći voćari, između ostalog, dugo čekaju dok ne skupe dovoljnu količinu voća za punu hladnjaču," zaključuje dr Keserović, prenosi Dnevnik. 

Gubici zbog niskih cena voća 

Gubici nisu zaobišli ni voćare u Srbiji i to zbog niskih cena voća, ali i zbog slabog interesovanja otkupljivača. Već je poznato da su se u julu ove godine plantaže u Šumadiji i zapadnoj Srbiji plavile od opalih ranih sorti šljiva, naše dominantne voćne vrste, za koje proizvođači nisu uspeli da nađu kupce. Čak ni za 10 dinara po kilogramu.

Ovu sezonu obeležilo je i smanjeno interesovanje kupaca iz Rusije, pa ucene hladnjačara, koji su zbog velike ponude obarali cene voća, u sličnoj poziciji bili su i proizvođači višanja, malina, pa i jabuka, prenosi Politika. 


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Voćarska proizvodnja Poljoprivrednici Izvoz voća Gubici u voćarstvu Cene voća Uzgoj voća Zoran Keserović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.