Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sporni PVP
  • 21.02.2020. 13:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Željko Bjeliš: Tko kažnjava proizvođače mandarina?

Ako sam dobro zaključio iz odgovora Ministarstva poljoprivrede, zbog nekih nepoznatih razloga Hrvatska poljoprivredna komora i Hrvatska voćarska zajednica, opstruirale su zahtjev Udruge 'Neretvanska mladež', kaže predsjednik te udruge mr.sc. Željko Bjeliš.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
  • 646
  • 82
  • 0

"Ako sam dobro zaključio iz odgovora Ministarstva poljoprivrede, zbog nekih nepoznatih razloga Hrvatska poljoprivredna komora i Hrvatska voćarska zajednica, opstruirale su zahtjev Udruge 'Neretvanska mladež' da se proizvodno vezana potpora (PVP) spusti na 0,5 Ha. Iz tog razloga Neretvani će i ove godine ostati bez cca 300.000 eura", kaže nam predsjednik te udruge mr.sc. Željko Bjeliš.

Udruga je, naime, Ministarstvu, HPK i HVZ, uputila zamolbu za hitno očitovanje vezano za prijedlog Pravilnika o izravnim plaćanjima i IAKS mjerama, gdje se neretvanskim voćarima i dalje uskraćuju sredstva za proizvodno vezanu potporu.

Prijedlog pravilnika o provedbi izravne potpore i IAKS mjera

Kako su naveli, još prošle godine su reagirali na odrednicu Pravilnika i uvjet o minimalno 2 ha za PVP za voće, odnosno mandarinu. Odgovoreno im je da te stvari treba potvrditi Europska komisija do 8. mjeseca za sljedeću godinu.

"Tko kažnjava proizvođače mandarina?"

"U sedmom mjesecu smo dobili iz HPK Tehnološke smjernice za voćare korisnike PVP, gdje se između ostalog navodi sljedeće: 'Za mandarinu kao voćnu kulturu koja se uzgaja samo u mediteranskom području zbog rascjepkanosti i veličine parcela, te trešnje zbog veličine parcela i intenzivnosti uzgoja PVP se dodjeljuju za površine pokrivene predmetnom kulturama od minimalno 0,5 ha do 10 ha. PVP za jagodu dodjeljuje se za minimalnu površinu pokrivenu tom kulturom od 0,25 ha do 10 ha.'

Iz podataka APPRRR na području grada Opuzena 778 PG-a ukupno obrađuje 842 Ha, znači da jedno poljoprivredno gospodarstvo prosječno obrađuje 1,21 ha. Na području općine Slivno 371 PG ukupno obrađuju 421 ha, što čini prosječno 1,14 ha po gospodarstvu. Postavljamo pitanje: tko sa očitom namjerom kažnjava proizvođače mandarina u dolini Neretve i uporno forsira minimalnu površinu za PVP od 2 ha? Zašto je rad Hrvatske voćarske zajednice zamro? Zašto vodstvo HVZ radi isključivo na realizaciji osobnih interesa, a ne interesa svih voćara kao krovna organizacija?", stoji u dopisu Neretvanske mladeži. 

Prema odgovoru koje potpisuje državni tajnik Zdravko Tušek, Ministarstvo poljoprivrede u suradnji je s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu u srpnju 2019. pripremilo prijedlog promjene uvjeta za dodjelu PVP za voće, iniciran zahtjevom Udruge da se minimalna površina za PVP za voće smanji sa 2 na 0.5 hektara, odnoseći se prije svega na mandarine. 

"Prijedlog Ministarstva je išao u smjeru da se smanje minimalne površine te da se potpora usmjeri na one voćne vrste koje ćine većinu proizvodnje u Hrvatskoj. Krajem srpnja 2019. prijedlog je prezentiran predstavnicima HPK i sektorskom udruženju koje je zatražilo dodatne analize. Zbog kratkoće roka do krajnjeg datuma za notifikaciju promjene PVP za 2020. godinu Europskoj komisiji, nije se uspjelo doći do konsenzusa oko predloženih uvjeta koji bi na zadovoljavajući način uvažili legitimna očekivanja proizvođača te refletirali potrebe voćarskog sektora", objašnjava državni tajnik. 

Dorađen prijedlog, za mandarinu minimalni prag od 0,3 hektara 

Kako dodaje, Ministarstvo je kroz program potpore iznašlo način kako pomoći svim proizvođačima mandarina bez obzira na veličinu nasada. "Proizvođačima mandarina je u 2019. isplaćeno 19.998.094,96 kuna potpore, što je za gotovo 25% više od godišnje financijske omotnice za PVP za voće koja je namijenjena svim proizvođačima voća. Pravo na potporu od 12.150 kn ostvarila su 1.602 proizvođača na ukupno 1.646 hektara, a potporu je dobio svaki proizvođač mandarina i klementina koji je upisan u Upisnik poljoprivrednika i čije su površine evidentirane u ARKOD-u", pojašnjava Zdravko Tušek. 

Ministarstvo je, stoji u dopisu, formiralo povjerenstvo za izmjenu uvjeta za PVP za 2021. godinu koje je doradilo prvobitni prijedlog izmjene uvjeta na način da je za mandarinu predviđen minimalni prag od 0,3 hektara.

"Prijedlog će Ministarstvo prezentirati HPK i HGK te predstavnicima proizvođača voća, a putem javnog savjetovanja omogućiti poljoprivrednicima da iznesu svoje mišljenje i prijedloge. Rok za prijavu promjena Europskoj komisiji, koje se mogu primjenjivati u 2021., je 1. kolovoza 2020. godine", zaključuje državni tajnik. 

Dopis udruge kao i odgovor iz Ministarstva možete pročitati u dokumentima ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Proizvodno vezane potpore Udruga Neretvanska mladež Uzgoj mandarina PVP


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/