Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neophodno navodnjavanje
  • 30.07.2015. 09:15

Žedni voćnjaci u srednjem Banatu

Ko ulaže, taj i profitira. Proizvođači voća koji imaju zalivne sisteme mogu nešto i zaraditi uprkos činjenici da tropske temperature i niska vlažnost vazduha ostavljaju niz posledica na većinu voćarskih kultura u srednjem Banatu.

  • 688
  • 104
  • 0

Visoke temperature praćene niskom relativnom vlažnošću vazduha, ostavljaju čitav niz negativnih posledica na većinu voćarskih kultura u Srednjobanatskom regionu. Nepovoljno dejstvo tropskih temperatura narušava, pa čak i prekida mnoge fiziološke i biohemijske procese u biljkama. Posebno je smanjena asimilacija ugljendioksida, i produkcija organske materije. To dovodi do smanjenja rezervnih materija u gotovo svim tkivima i organima voćaka.

Kod jabuka smanjen kvalitet ploda, šljive opadaju pre vremena

"Posebno negativan uticaj visokih temperatura, ogleda se u stvaranju ožegotina na kori debla, skeletnim granama, listovima i plodovima. U ovoj fenofazi razvoja biljaka pored ekstremno visokih temperatura poseban problem predstavlja i izuzetno niska relativna vlažnost vazduha koja doprinosi pojačanoj transpiraciji i evapotranspiraciji biljaka. Kod jabuka dolazi do smanjenog nalivanja plodova, smanjenja prinosa i kvaliteta plodova, njihovog otežanog čuvanja i skraćenja perioda skladištenja. Kod šljive dolazi do ubrzanog dozrevanja i prevremenog opadanja plodova, što je posebno izraženo kod stabla zaraženih virusom šarke. Veliki problem pri ovakvim uslovima predstavlja i intenzivnija pojava bolesti i štetočina, posebno pojava štetnih grinja, čije suzbijanje je znatno otežano zbog brzog sticanja rezistentnosti na hemijske tretmane", objašnjava Maja Martinov, master voćarstva iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Problemi sa kojima se proizvođači voća u ovom delu Banata suočavaju u ovakvim situacijama moraju se rešavati primenom kompleksnih mera koje će imati za cilj stabilizaciju postojeće ali i unapređenje buduće proizvodnje. Jedna od tih mera je i adekvatno navodnjavanje.

Zalivni sistemi i protivgradne mreže sa fotoselektivnim efektom

"Količina i norma zalivanja zavise prvenstveno od lokaliteta gde se zasad nalazi, voćne vrste, uzgojnog oblika, sorte i drugih činilaca. Izuzetno je značajno da se navodnjavanje izvodi pravovremeno i po propisanim standardima sistema koji se primenjuje. U suprotnom, ova mera može dovesti do potpunog ispiranja hraniva iz zemljišta i osiromašenja površinskog sloja rizosfere, zabarivanja zemljišta, pogoršanja strukture i fizičkih svojstava zemljišta.Uz navodnjavanje zasada obavezna mera je i pojačano đubrenje organskim i mineralnim đubrivima uz redovnu kontrolu plodnosti zemljišta.Umanjenje štetnog efekta visokih temperatura može se ostvariti i upotrebom protivgradnih mreža sa odgovarajućim fotoselektivnim efektom", dodaje Martinov.

Naravno, besparica i skupa voćarska proizvodnja osnovne su muke proizvođača. Ali, sve ove mere uz adekvatnu zaštitu treba da omoguće postizanje redovnih i stabilnih prinosa praćenih vrhunskim kvalitetom plodova ekstra i prve klase, kako ove tako i narednih godina. Dakle, reč je o investicijama koje se iplate na duge staze.

Voćnjak za primer - prvo ulaganje, a onda profit

Najbolji primer je ogledni voćnjak ove Poljoprivredne stručne službe koji zauzima 4,4 hektara površine. Od toga 1,3 hektara je pod jabukom, isto toliko pod kajsijom, a ove godine proširen je novim zasadima kajsije i to na 1,8 hektara. Sadnja je urađena na razmaku 6x5 metara i zastupljene su četiri sorte: Novosadska rodna, Roksana, NS 4 i NS 6. Ove sorte su u samom vrhu kada je reč o kvalitetu, a i najtraženije su na tržištu.

berba kajsije
Berba kajsije

"Zahvaljujući sistemu za navodnjavanje kajsija se redovno zaliva i istovremeno prihranjuje preko sistema kap po kap. Na taj način umanjujemo pojavu bolesti karakterističnih za sušne godine, posebno apopolepsije, koja nastaje ukoliko biljke nemaju dovoljno vode. Kod kajsije je jako važno ima li mraza u periodu cvetanja. Pojava mraza se direktno odražava na rodnost. Ove godine imali smo srednju rodnost kajsije, ne samo u našem voćnjaku, već u celom regionu. Tako je bilo pre početka ovog sušnog perioda. Nakon toga, sve je zavisilo od toga da li ima ili nema zalivnih sistema", kaže Milinko Sinđić, rukovodilac voćarsko-vinogradarske proizvodnje u PSS Zrenjanin.

Zasadi kajsije punu rodnost dostižu u četvrtoj ili petoj godini. Ovaj voćnjak osim ovogodišnjih sadnica, na 1,3 hektara ima one koje su u drugoj godini. Berba je nedavno završena i ostvaren je rod od 1,5 tone.

Voćnjaci u kojima je zastupljena kajsija sa sobom nose i dozu rizika koja nije karakteristična za druge voćne vrste. Ipak, voćnjak je proširen novim sadnicama, i to kajsije. Zbog čega je baš ovako odlučeno, pitanje je za našeg sagovornika.

"Koliko ova proizvodnja ima rizika, toliko ima i svojih prednosti. U odnosu na jabuku, kajsija se pet puta manje tretira hemijskim preparatima. Isto toliko je i manje posla oko nje. Takođe, ponekih godina može da ostvari izuzetno dobru cenu. Ne tako davno na veliko se prodavala po ceni od 60 i 70 dinara za kilogram. Ako se u obzir uzme činjenica da ona rodi od 12 do 15 tona po hektaru može lepo da se zaradi i profitira od ove proizvodnje", kaže Sinđić.

Na žalost, nedovoljno je voćnjaka u srednjem Banatu koji su kompletno opremljeni zalivnim sistemima i protivgradnim mrežama sa fotoselektivnim efektom. U godinama sa ovakvim temperaturama vazduha i zemljišta to se odražava na prinos. A da profitiraju oni koji ulažu, potvrđuje podatak da se sredinom jula kajsija na zrenjaninskim zelenim pijacama prodavala po ceni od 150 do 200 dinara za kilogram.


Povezana biljna vrsta

Kajsija

Kajsija

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Sta­bla kajsije dospevaju u rod nakon 3 - 4 godine i na... Više [+]

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Voćnjaci Visoke temperature Voćne kulture Srednjobanatski region Ožegotine Virus šarke Štetočine Grinje Maja Martinov Protivgradne mreže Đubrenje Milinko Sinđić Kajsija Jabuka Ubrzano dozrevanje Navodnjavanje Ogledni voćnjak Zalivni siste


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin