Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 28.06.2019. 16:00
  • Grad Beograd, Obrenovac

Zdravko Vukosavljević uzgaja pšenicu i lesku na istoj parceli

Selo Urovci nadomak Obrenovca nikada nije bilo čuveno po velikim voćnjacima, međutim domaćin Zdravko Vukosavljević rešio je to da promeni. Zdravko je na svom imanju zasadio lesku, a dok čeka prvi rod, uzgaja pšenicu i na taj način nadoknađuje troškove.

Foto: Zoran Novaković
  • 334
  • 39
  • 0

U selu Urovci nikada nije bilo velikih voćnjaka, i ozbilnjih voćara, ali su svi gajili različito voće na okućnici, najviše šljive i stare sorte jabuka i krušaka. Ove godine, međutim u urovačkom ataru podignut je jedan veći voćni zasad, a podigao ga je Zdravko Vukosavljević sa porodicom, a na inicijativu sinova. 

Zdravko je poljoprivredni stručnjak, i radni vek je proveo u jednom poljoprivrednom kombinatu, sada čeka penziju i polako ulazi u voćarsku proizvodnju. Prošle godine kupio je nešto više od dva hektara zemljišta i parcelu pripremio za sadnju.

"Kupili smo dva hektara i deset ari zemljišta i pristupili ograđivanju, obradi, podrivanju, kao i svim agrotehničkim merama pre sadnje, a zatim smo u decembru mesecu sklopili Ugovor sa Agriserom, firmom koja proizvodi sadnice, kupili sadnice, i zasadili voće," kaže Zdravko Vukosavljević. 

Filip Marjanović: Očekujem dobar rod lešnika

Zemljište pogodno za gajenje lešnika  

Parcela ima blag nagib prema jugu, a analizom je utvrđeno da je zemljište pogodno za gajenje lešnika. "Najpre smo uradili analizu zemljište, nismo hteli da ulazimo u tu proizvodnju dok ne vidimo da li to odgovara, što se tiče zemljišta ph je dobar, ocenjuje se nedostatak humusa, ali to se može popraviti đubrenjem, pa je samo zemljište za lešnike idealno."

Ovaj domaćin je posadio četiri italijanske sorte žbunastih lešnika, prema njihovim karakteristikama i bujnosti prilagodio je i samu gustinu sadnje.

"Hiljadu i sto sadnica se nalazi na ovoj površini, a međuredno rastojanje je šest metara u redu tri metra, četiri sorte lešnika su zastupljene. Videćemo, to je proizvodnja na koju se dosta dugo čeka na rod. Tek u petoj godini može dati nešto roda, a ozbilnjiji tek u sedmoj, osmoj i devetoj godini," ističe ovaj voćar. 

Dobra zaštita neophodna

Lešnik u svim fazama razvoja mora imati i dovoljno vode, Zdravko je zato postavio sistem za navodnjavanje kap po kap, posađene sadnice su se primile, i u ovoj fazi razvoja dobro napreduju. Početna ulaganja na podizanju ovakvog zasada su velika, a ozbilnji rod se može očekivati tek za pet ili šest godina, zato je između redova posejana pšenica da se bar nešto prihoduje, ali i da se suzbiju korovi.

"Na površini od dva hektara i deset ari, hektar i deset ari je pod pšenicom, pšenica izgleda solidno, malo je imala štete od grada, ali će prinos biti zadovoljavajuć bar da pokrije obrade oko lešnika, i troškove goriva," kaže domaćin. 

Iako je zasad leske mlad, posla ima, i Zdravko je tu svakoga dana i zajedno sa svojom porodicom radi na održavanju ovog imanja. "Posla dosta ima, ovo je porodični posao i za sada nismo tražili dodatnu pomoć, deca, supruga i ja sve odrađujemo," zaključuje Zdravko. 

Značaj pravilne rezidbe lešnika

U Srbiji raste interesovanje proizvođača za gajenje leske

U Srbiji je proizvodnja leske mala i podmirujemo 5 do 10% godišnjih potreba konditorske industrije, zbog čega i raste interesovanje proizvođača za gajenje leske. Procenjivano na osnovu prodaje sadnog materijala, u Srbiji se godišnje zasadi od 100 do 120ha, uglavnom na manjim površinama.

Lešnik u dobro održavanom voćnjaku može rađati decenijama, tražen je i ima stabilnu cenu, zato se ovaj domaćin nada, da će ovo, istina na duže staze biti isplativa investicija.


Tagovi

Uzgoj lešnika Uzgoj pšenice Voćnjaci Zasad leske Zdravko Vukosavljević


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić