Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Blažević
  • 28.08.2017. 10:30

Zbog mrazeva i suše umjesto vagona tek sto kila mandarina

Mrazevi a potom i suša u neretvanskom su kraju smanjili urode mandarina, naranči, grejpa,klementina i drugog voća. Stradali su oni i na OPG-u Tihe Blažević iz Opuzena, koja ovih dana sa suprugom orezuje i uklanja sasušene grane citrusa na svojem imanju

Foto: Arhiva OPG-a Blažević
  • 930
  • 102
  • 0

"Ove će godine uroda voća biti manje, a pridonijeli su tome zima kao i sušno ljeto. Ovih smo dana rezali grane sasušenih mandarina od kojih će nam umjesto vagona uroda, biti tek stotinjak kilograma". Kaže to Tiha Blažević iz Opuzena gdje su joj aktivni radovi među stablima naranči, mandarina, grejpa, avokada, smokava, šipka, feijoe, žižule i dr.

Na svojem OPG-u broji ih više vrsta, počevši od limuna mjesečara koji se sasušio pa će iznova kupovati njegove sadnice,oko dvadesetak komada. Urod te biljke kaže treba čekati od pet do osam godina jer limun valja prvo posijati, poslije ga treba presaditi, potom se cijepi u trećoj i četvrtoj godini, u petoj se sadi i potom čeka plod. Smrzlo se Tihi oko 500 kg limuna kojeg ona nije unaprijed obrala, jer svojim kupcima kada ih naruče, plodove ubire s drveta.

Štete na mandarinama, narančama, grejpu, klementinama

Slične je štete bilo i sa ostalim agrumima od mandarina, klementina, naranči do grejpa. Potonji je davao uroda od 200 do 300 kilograma ali i ta je biljka stradala kao i avokado kojeg je naša sugovornica imala dva desetljeća. Lani je, prisjeća se gospođa Tiha avokado rodio čak 70 komada ploda, a ove je godine visoka i razgranata biljka gotovo presahnula.Ovalnih je kaže listova bez bodlji i dlačica.

Suša je pogodila citruse

Ipak, avokado je, primijetila je, počeo pomalo tjerati izdanke što je put ka mladoj biljci. Ubuduće će on kod Opuzenke rasti kao grm, a ne kao stablo sada visoko oko 4 metra. Sretna je da joj se djelomično oporavlja i grejp od kojeg ove godine "neće biti ništa", to više jer se nemalo agruma osušilo. Dio njih se ipak oporavlja posebice i od zime koja je u prvoj polovici ove godine mnoge biljke oštetila smrznuvši ih.

Orezuju se sasušene grane mandarina

Mandarine su se dosta osušile pa su joj grane ovih dana Tiha i suprug joj Dane (64) morali podrezivati. Čak je doznajemo njenim biljkama više naštetila zima nego suša, jer gospođa Tiha OPG ima u blizini Neretve.

Tako se iz tamošnjih kanala pomoću cijevi i određenih načina navodnjavanja, biljke ipak opskrbljuju vodom i imaju vlage. Neki uzgajivači imaju i raspršivače pa i time pokušavaju doskočiti sušnim ljetima. Naranče washingtonke koje je imala gospođa Tiha kaže mora "popilat" odnosno ima na dijelovima i mladih grana, koje tek trebaju ojačati pa još nemaju ploda (dostigli bi branje u drugom i trećem mjesecu iduće godine). Tako će biti i sa ponešto ovih koji su ostali.

Šipak s OPG-a Blažević

Sve vremenske neprilike pokazalo se, dobro je podnio kivi kojeg ima na gospodarstvu kaže naša sugvornica ističući kako je to biljka koja se penje poput loze, raste u grozdovima i nije zahtjevna. Valja mu grane skraćivati, dobro ga natapati, ne traži prskanje, treba ga dobro orezati nakon berbe i vezati.Bere se pred Božić a gospođa Tiha ima sortu "Bruno" koja je duguljasta i slatka, dok su oni u trgovini nerijetko okruglastog oblika.

Žižula dobro rodila

Ove godine rodila je dobro OPG -u Blažević i žižula (imaju jedno stablo) pa će na njoj biti par desetaka kila voća. Slatkastog je okusa veličine masline i u naravi je divlja starinska biljka.Gospođa Tiha kaže da je nesuporedivog okusa sa bilo kojim drugim voćem uključujući i egzotičnu feijou. Malih je ona plodova, citrusne note spoja ananasa i jagode, stablo joj nije visoko, listovi su sivkasto zeleni i nije listopadno drvo.P odnijela je doznajemo feijoa ove zimske nam i ljetne uvjete za razliku od smokava koje je suša malo "satrla".

Slabije su rodile smokve, dok je desetak stabala šipka kojeg ima na gospodarstvu ( konjski zub i turski) solidnog roda, ali ako padnu kiše a sve je dosada bilo itekako suho, može mu popucati kora objašnjava naša sugovornica. Dodaje kako je nar biljka koja ne može baš dugo stajati jer se suši i potom truli. Branje bi mu trebalo startati u 9. mjesecu a mandarina u listopadu.

Svoju robu naša sugovornica prodaje preko interneta i FB stranice "Mareeko" gdje se mogu vidjeti i njezini arancini, sokovi od ruža, smokvenjaci, praline od feijoe, džemovi i marmelade odnosno voćni namazi i drugi proizvodi.

Foto: Arhiva OPG-a Blažević


Povezane biljne vrste

Limun

Limun

Sinonim: - | Engleski naziv: Lemon | Latinski naziv: Citrus limon L.

Limun je lijepa i vrlo dekorativna zimzelena biljka koja naraste od 3 - 6 m visine, sa sjajnim listovima, bijelim cvjetovima jakog mirisa i osvježavajućim plodovima. U... Više [+]

Šipak

Šipak

Sinonim: Mogranj, Nar | Engleski naziv: Pomegranate | Latinski naziv: Punica L

Šipak je grmolika biljka koja doseže visinu do 3 m. U proljeće se nakon pojave listova otvaraju crveni cvjetovi, a iz njih se stvaraju plodovi koji dostižu maksimum svoje veličine... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Tiha Blažević OPG Neretva Suša Zima Mandarine Grejp Limun Uzgoj Mare Eko Feijoa Avokado Žižule Šipak Smokve Mrazevi Džemovi Prodaja Ruže


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]