Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest maslinarima
  • 21.08.2015. 16:10

Zatrovanim mamcima protiv maslinine muhe

Masline su izložene napadu velikog broja štetnika, a najopasniji i gospodarski najvažniji je maslinina muha. Njezina rasprostranjenost i brojnost u maslinicima, izravno utječe na kakvoću i količinu maslinova ulja. Štete su najčešće u godinama kada je urod slabiji.

Foto: diptera.info
  • 825
  • 20
  • 0

Marina Kocijančić iz Savjetodavne službe, upozorava maslinare s područja Istre da stručnjaci i dalje na tom području bilježe let maslinine muhe (Bactrocera oleae) nižeg intenziteta.

"Preporučujemo istarskim maslinarima da nastave s preventivnom zaštitom svojih maslinika usmjerenom protiv maslinine muhe i to metodom zatrovanih mamaca. Ta se metoda sastoji od tretiranje dijela krošnje ili samo jedne grane i to one koja ima najmanje plodova, pripravcima koji sadrže insekticid i atraktant.

Od insekticida mogu se koristiti oni na bazi dimetoata, primjerice Rogor 40, Chromgor, Perfekthion ili Calinogor te atraktant Buminal. U tu svrhu može se koristiti i gotov pripravak Success bait. Napominjem da je tretiranje cijele krošnje dozvoljeno samo ako je napadnuto 10 do 15 % plodova, a da bi to utvrdili, potrebno je pregledati barem stotinjak plodova. Koristite i pripravke na osnovi deltrametrina, primjerice, Decis 2,5 EC", ističe Marina Kocijančić.

Također upozoravamo maslinare da obave preventivno tretiranje protiv uzročnika paunovog oka (Spilocea oleagina), protiv kojeg preporučujemo pripravak na osnovi bakra, trgovačkog naziva Neoram WG. Maslinari upisani u Upisnik integriranih proizvođača, moraju primjenjivati sredstva za zaštitu bilja sukladno Tehnološkim uputama.

U maslinicima na jugu zemlje, još nema opasnosti od maslinove muhe

Sredinom kolovoza na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije, pale su značajne količine oborina, pa je tako na njezinom središnjem dijelu odnosno širem stonskom području, zabilježeno preko 120 mm/m2 kiše. To bi moglo rezultirati intenzivnijim letom maslinove muhe (Bactrocera oleae) i na kraju, većim štetama od toga štetnika.

"Na temelju posljednjih očitanja odnosno zabilježenog ulova i pregleda plodova, možemo reći da maslinova muha ovdje trenutačno ne predstavlja veliku opasnost, što ne znači da će i dalje biti tako. Maslinare i dalje pozivamo na oprez te preporučujemo uporabu Eco-trapova i zatrovanih mamaca, primjerice, Succes baita, buminal s insekticidom. Tijekom slijedećeg razdoblja nužna je i zaštita protiv paunovog oka (Spilocaea oleagina), pogotovo u nizinskim područima, udolinama, prodolju i maslinicima okruženima visokim šumama", ističe Antun Kotlar.

Od pripravaka dozvoljenih za suzbijanje paunovog oka preporučujemo one s kraćom karencom primjerice, Neoram WG, Stroby WG ili Difcor.

Foto: diptera.info


Tagovi

Marina Kocijančić Savjetodavna služba Istra Maslinari Maslinina muha Antun Kotlar Dubrovačko-neretvanska županija Stonsko područje Eco trapovi Nizinska područja Zatrovani mamci Insekticidi Dimetoat Atraktant Deltrametrin Paunovo oko Preven


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]