Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Makroelementi u voću
  • 09.02.2021. 16:00

Zašto su fosfor i kalijum važni u uzgoju voća?

Fosfor pozitivno utiče i na otpornost biljaka prema niskim temperaturama, bolestima i poleganju, dok kalijum utiče na fotosintezu.

Foto: Bigstock/spectator
  • 931
  • 53
  • 0

Fosfor kao primarni makroelemenat, sa povoljnom gradivnom ulogom ulazi u sastav mnogih organskih jedinjenja koja se nalaze u biljkama. Direktno utiče na izgradnju nukleotida, nukleinskih kiselina i lipida. Biljke ga usvajaju za sve vreme rasta i razvoja, ali najintenzivnije na početku vegetacije, odnosno u svojoj ranoj fazi rasta i obrazovanja korenovog sistema, ističe stručnjak za voćarstvo Poljoprivrende stručne službe Kosovska Mitrovica Ljiljana Gvozdić.

Ovaj makroelement je kod biljaka veoma bitan za procese oplodnje, kao i za dobro ukorenjavanje, a samim tim jačanje korenovog sistema. Fosfor pozitivno utiče i na otpornost biljaka prema niskim temperaturama, bolestima i poleganju.

Za ishranu biljaka od značaja je količina lako pristupačnog (dostupnog ili ratvorljivog fosfora), a to je uglavnom fosfor koji se nalazi u zemljišnom rastvoru u obliku lako rastvorljivih soli. Fosfor se najvećim delom akumuliše u plodu, te se samim tim izneta količina fosfora iz zemljišta većim delom i odnosi sa parcele, o čemu treba voditi računa prilikom planiranja norme fosfora.

Nedostatak kalijuma dovešće do poremećaja u metabolizmu biljke

Kalijum biljci omogućuje rast, formiranje i veličinu ploda, ali joj daje i okus. Takođe doprinosi povećanju sadržaja, na primer, antocijana u jabukama, poboljšavajući boju plodova. Međutim, njegova primena mora biti dobro uravnotežana s drugim elementima, pogotovo kalcijumom.

Đubrenje jabuke: Azot i kalijum utiču na crvenu boju ploda 

Kalijum pripada makroelementima regulacione uloge i ne ulazi u sastav biljnih organskih jedinjenja. Izuzetno je važan za biljke, zato što utiče na fotosintezu, sintezu proteina, nakupljanje ugljenih hidrata, vodni režim, transport, metabolizam, kao i otpornost biljaka prema niskim temperaturama i bolestima.

Voćarske kulture se odlikuju velikim potrebama za kalijumom, gde njegov nedostatak može dovesti do poremećaja u njihovom metabolizmu, što direktno utiče na smanjenje prinosa i roda. Više ga ima u vegetativnim nego u reproduktivnim organima, što je suprotno zastupljenosti fosfora, a i azota. Zbog toga on i utiče na vodni režim voća, aktivira enzime, stimuliše rast mladog tkiva, podstiče rad fermenata, što sveukupno doprinosi jačanju i otpornosti biljke, objašnjava Gvozdićeva.

Potrebe za kalijumom su velike u svim fazama uzgoja voća. U prvoj polovini vegetacije bitan je za porast vegetativnih organa, dok je u drugom delu važan za pigmentaciju plodova, sadržaj suve materije, sadržaj šećera i drugo.

Ne preterivati sa unosom

Zbog izuzetno visoke uloge fosfora i kalijuma za razvoj i plodonošenje voća potrebno ih je putem đubriva dodati u predviđenim rokovima, normama i načinom skladnim održavanju zasada i sklopu biljaka. Odabir formulacije đubriva i sadržaja ovih elemenata je jako važan. Međutim, ni sa viškom unošenja ovih elemenata ne treba preterivati, kako ne bi došlo do negativnih posledica i štetnosti po biljku i zemljište.

Iz svih navedenih razloga najbolje je i najispravnije služiti se pisanim savetima i preporukom nakon izvršene agrohemijske analize zemljišta, ističe ovaj stručnjak za voćarstvo.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Makroelementi Fosfor Kalijum Ljiljana Gvozdić Fotosinteza Đubrivo


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer