Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voće
  • 10.06.2019. 07:30

Zašto opadaju plodovi voćaka?

Plodovi voća uglavnom opadaju u tri vala, odnosno u tri razvojna i vremenska perioda. Prvo opadanje odmah je nakon cvjetanja, drugo tijekom lipnja, a treće - pred berbu.

Foto: Bigstockphoto/HappyAlex
  • 9.609
  • 231
  • 1

Voćke dobro cvjetaju i obilno formiraju plodove, ali mnogi od njih prije ili kasnije opadnu sa stabla. To je takozvano prirodno prorjeđivanje plodova, koje u nekim godinama, može biti masovno i itekako utjecati na rentabilnost proizvodnje. Plodovi najviše opadaju poslije cvjetanja ako nisu oplođeni. Ova anomalija najviše je izražena u uzgoju kruške i jabuke.

"Poslije oplodnje sjemeni zameci jabuke i kruške razvijaju se u sjemenke. Onaj plod koji ima dovoljno oplođenih sjemenih zametaka nesmetano će rasti, bit će stabilan i neće otpasti dok će plodovi u kojima nema oplođenih sjemenih zametaka ni razvijenih sjemenki, zastati u rastu jer ih ne potiču hormoni. Nakon zastoja u rastu, razvija se sloj plutastih stanica, veza popušta i - plod otpada“, objašnjava diplomirani inženjer voćarstva, Aleksandar Antić.

Obavezna gnojidba prije i poslije cvjetanja

Plodovi s manjim brojem sjemenki opadat će i ako stabla nisu dobro pognojena. Za formiranje dobrih cvjetnih pupoljaka, voćke se gnoje mjesec dana prije cvjetanja, sa 150 kg KAN-a po hektaru. Poslije cvjetanja voćkama se ponovo dodaje KAN. Ovo će gnojivo potaknuti rast plodova i mladica. Osim toga, prihranjivanje prije i poslije cvjetanja potpomaže proljetni rast korijena.

Zahlađenje u vrijeme cvjetanja otežava oplodnju

Prekomjerno opadanje plodova nakon cvjetanja može biti prouzrokovano lošom oplodnjom najčešće zbog zahlađenja za vrijeme cvjetanja. U to vrijeme, zbog hladnoće ne lete ni pčele, koje su izvrsni oprašivači. Plodovi mogu opadati i ako nije dobro odabran sortiment, odnosno, nema sorti takozvanih međuoprašivača već se u nasadu nalaze sorte koje nisu samooprašivači.

U lipnju plodovi opadaju zbog suše, a pred berbu zbog crvljivosti

"U lipnju počinje drugi val opadanja plodova. Opadaju plodovi s manjim brojem sjemenki, ali najviše zbog suše, ako se voćke ne navodnjavaju. Razlog opadanja može biti i smanjena količina dušika u zemljištu pa je preporuka i da se u tom periodu obavi gnojidba sa 100 kg KAN-a po hektaru. Posljednje opadanje je pred berbu, kada je šteta i najveća jer su plodovi već zreli. Plodovi u ovom periodu opadaju ako nisu na vrijeme prskani protiv jabučnog savijača (crvljivosti), zbog olujnih vjetrova i suše“, naglašava Antić.


Tagovi

Plodovi voća Opadanje voćaka Prorjeđivanje plodova Gnojidba Berba Međuoprašivači


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]